Quantcast
Channel: Emmaslebsager
Viewing all 806 articles
Browse latest View live

Vegetarisk frokostinspiration

$
0
0

Jeg kæmper lidt med mine frokoster for tiden, og så fik jeg en idé: Hvorfor ikke spørge blogarkivet om hjælp? Jeg har nemlig flere gange skrevet om vegansk pålæg, delt mine bedste tips til grønne madpakker og vist mine yndlingsrugbrødsmadder frem. Her kommer links til det hele, hvis I også trænger til lidt ny frokostinspiration. Det er nemlig månedens udfordring her i oktober at spise vegetarisk frokost – og det har jeg jo gjort i mange år!

Voilà: De bedste indlæg med inspiration til vegetariske og veganske frokoster fra arkivet – klik på billederne for at komme til de originale indlæg:

10 eksempler på min veganske unimadpakke – både nogle til de rigtig lange dage og nogle til de kortere. Der er rester, mættende salater i glas og sandwiches. Jeg får lyst til at lave kikærtesalat med rødbeder, æble, ristede hasselnødder og tahindressing, når jeg kigger dem igennem.

Fem idéer til pålæg til de dage, hvor frokosten står på rugbrødsmadder. Alt fra hjemmelavede linsedeller til færdigkøbt smørepålæg.

Flere madpakker. Her har jeg især været god til snacks – der er hjemmelavede banancookies, hjemmebagt knækbrød, et forsøg på müslibarer og masser af frugt, grønt og nødder. Alle frokoster bliver lige lidt sjovere, når de serveres med en håndfuld mandler/rosiner/kokosflager/dadler/hasselnødder, synes jeg!

Fem rugbrødsmadder mere, alle med vegansk pålæg. Der er for eksempel en kartoffelmad og en med oliventapenade.

Bloggens ældste madpakkeindlæg fra 2014. Jeg havde blandt andet tit boller med fyld med – altså fx græskarboller med most græskar i dejen, gulerodsboller eller spinatboller med solsikkekerner. Og så havde jeg bagt pirogger og frosset dem ned. Genialt.

Det var det! Efter den her gennemgang har jeg lyst til at lave kikærtepålæg, koge kartofler, som jeg kan bruge som pålæg og stege på panden, og købe et glas oliventapenade. Ah, et skud inspiration!

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Vegetarisk frokostinspiration blev vist første gang den emma slebsager.


Ud på tur, aldrig sur

$
0
0

Reklame: Uldundertøj til mig & mini og rabatkode til jer er gaver fra Dilling Underwear.

Da jeg gik med min store mave og forestillede mig, hvordan det ville blive at være på barsel, så jeg følgende for mig: Emma triller barnevognen rundt i gaderne på Nørrebro, mens baby sover trygt og de orange efterårsblade daler. Og selvom barsel er meget mere crazy og samtidig meget mindre begivenhedsrigt, end jeg havde tænkt det ville være, så holder den faktisk – jeg triller ture, han sover, efteråret er her.

Til et efterår fuldt af gåture hører udstyr. Barnevognen købte vi brugt på DBA, skoene på mine fødder er fra Veja, som laver bæredygtige sneakers, og min jakke er en genbrugssag, jeg fandt for halvandet år siden på en gåtur med en veninde. Og for at sikre mig, at jeg ikke fryser, har jeg teamet op med med Dilling Underwear. De har sendt uldundertøj til både mig og mini i barnevognen, så vi kan holde varmen – og en rabatkode til jer, som kan findes nederst i indlægget.

Hvis du har læst med her på bloggen siden tidernes morgen, kan du måske huske, at jeg købte underbukser fra Dilling engang? Nu har jeg altså udvidet samlingen med uldent undertøj fra økologiske får, og det er mega lækkert. Helt tyndt, så det passer under alt mit tøj, og dejlig varmt og blødt. Og pænt nok til, at det også kan bruges uden andre lag over. Jeg er især glad for den her undertrøje i merinould til mig selv.

Rabatkode til jer – 20% på alt hos Dilling indtil nytår

Hvis du også trænger til varmt undertøj til efteråret og vinteren, så tag lige og køb det hos Dilling. De har totalt styr på deres produktion og gør tingene ordentligt for både mennesker og miljø. Uldundertøjet er GOTS-certificeret, deres produktion er Svanemærket, og alle i deres produktionskæde har ordentlige vilkår. Sådan en virksomhed vil jeg gerne bakke op om, og tippet er hermed givet videre.

Du kan få 20% rabat i hele deres webshop fra nu af og året ud med koden EMMA17.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Ud på tur, aldrig sur blev vist første gang den emma slebsager.

Indkøb i oktober

$
0
0

Shit, så blev det også lige november. Tiden forsvinder mellem hænderne på mig i de her uger. Jeg synes ikke rigtig, at jeg laver noget, men alligevel går dagene super hurtigt, og den der lille alien, vi fik med hjem fra hospitalet i slutningen af august, har udviklet sig til et menneske som smiler, pludrer, dasker til legetøj og er i godt humør om morgenen. Say what? Nå. Uden mad og drikke og alt det der – indkøb skal der til for, at man kan sidde og reflektere over, hvor hurtigt tiden går! I oktober har jeg fyldt rygsækken, indkøbsnettene og især bunden af barnevognen med følgende:

► En dag var jeg i LØS på Vesterbro og fylde lageret med de lækre dampede hasselnødder og nogle sesamfrø. På vej hjem gik jeg i Irma og købte alt det lækre, de havde, og i Spidsroden for at hente kokosyogurt. Luksus! Jeg blev glad for at finde økologisk hummus, men altså… Den var ikke så god.

► En Too Good To Go-pose af rang! Rugbrød, rugbrødsbolle, det gode hvedebrød, boller og croissanter. Hvad mere kan man bede om for 39 kroner? ► Jeg har været i Fødevarefællesskabet! Og se lige de fine farver! Græskar, romanesco, rødkål, tomater, timian og bagekartofler, uhm. Der var også en kæmpe bladselleri, men den gad jeg ikke fotografere, for jeg er virkelig ikke fan. Det kan til nød gå an, hvis man fylder stængerne med peanutbutter og rosiner, men ikke engang dét er jeg sådan rigtig vild med. Hvad gør I med bladselleri?

► Reklame: Aarstiderne sendte mig en blenderkasse! Jeg ville aldrig selv købe så mange forskellige ting bare til at blende, så det var virkelig luksus. Og ret nice at finde ud af, at både gulerødder, rødbeder og spinat gør sig godt i smoothies. ► En anden dag gik jeg i Torvehallerne for at købe te hos Tante T. Jeg køber altid Earl Blue og faldt for en orangete også, som passer godt til efterårsregn og stille aftener. Engang kunne man tage sine egne bøtter med og få dem fyldt med te, men det må de åbenbart ikke længere tilbyde for Fødevarestyrelsen. Whut?

► Jeg har altid en rulle kiks i barnevognstasken til at redde mig, hvis blodsukkeret er lavt og der er langt hjem. Eller bare til at snacke, når jeg holder pause på en bænk. Er der nogen af jer, som har prøvet de der veggiebites fra Urtekram? Er de gode?

► Kilokassen med medjouldadler er tilbage! Sådan en købte jeg også i januar i år og i november ’15. Det føles lidt vildt at bruge over 100 kroner på dadler, men altså… De er lækre. Og nu er det altså den tredje kasse, jeg køber med hjem.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Indkøb i oktober blev vist første gang den emma slebsager.

Grød, klapsammen & lasagne

$
0
0

Godmorgen og glad lørdag! Her er et par billeder fra måltider, jeg spiste en dag i denne uge. Mener det var tirsdag? I hvert fald er det hverdagsmad, så det batter. Vi kigger:

Til morgenmad spiste jeg den her luksusgrød! Jeg kogte havregrød med kanel og kardemomme og havremælk og toppede den med mandler, kokosflager, chiafrø, mere havremælk og granatæblekerner. Her kommer et food prep-trick: Pil alle kernerne ud af et granatæble og kom dem i et syltetøjsglas i køleskabet. De holder sig snildt en hel uge og pynter gevaldigt på næsten alle måltider.

Til frokost spiste jeg en peanutbuttermad. På uristet rugbrød. Stående. Med håndklæde i håret. Tog alligevel lige et billede til jer, for sådan her ser langt de fleste af mine måltider ud for tiden: De indtages i al hast, mens jeg laver noget andet med den ene hånd.

Om aftenen havde jeg, praise the lord!, lasagnerester i køleskabet fra aftenen inden, hvor vi havde familiebesøg. De skulle bare varmes i mikroovnen, så var der serveret. Nogle gange har man lov at være heldig.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Grød, klapsammen & lasagne blev vist første gang den emma slebsager.

Yoghurt, sød kartoffel & burger

$
0
0

Godmorgen, så blev det mandag igen og en ny uge. Mine planer for ugen indtil videre er et venindebesøg, redaktionsmøde med Sustain Daily, mødregruppe, måske en valgdebat og så en kageaftale på fredag. Det kan jeg vist lige klare fordelt på fem dage.

^ Sådan skrev jeg søndag aften i den tro, at jeg kunne nå at skrive indlægget færdigt og indstille det til mandag morgen. Det skete ikke, så nu får I det på en onsdag i stedet :)

Lad os kaste et blik på tre måltider, jeg har spist for nylig:

Til morgenmad har jeg spist en bolle med peanutbutter og chokoladepålæg, drukket et glas juice, som en fra min mødregruppe havde efterladt, spist en skål kokosyoghurt med müsli og drukket en kop te.

Til frokost i sidste uge spiste jeg bagte sødkartoffelfritter, hummus og grønt. Alt sammen noget, jeg havde forberedt i forvejen om søndagen – totalt godt trick. Det samme skete desværre ikke i søndags, men her er et par idéer til ting man kan forberede til ugens frokoster: kogte kartofler – linsedeller – hummus – bagte rodfrugter – en stor portion dhal – belugalinser og grønt til salat – en stor kålsalat.

Til aftensmad spiste jeg burger! Halleluja! Det var en rest fra dagen inden, hvor min familie var på besøg, og de blev SÅ gode. Bøfferne er lavet efter en opskrift i Mia Sommers bog “Vegansk velvære”, og de er primært lavet af bønner, ris og champignon.

Det var tre måltider! Af ren nysgerrighed: Hvad er det lækreste I har fået at spise i denne uge indtil videre?

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Yoghurt, sød kartoffel & burger blev vist første gang den emma slebsager.

Croissant, dhal & rødkål

$
0
0

Hello my friends! I morgen er det valgdag, og jeg er efterhånden ved at have besluttet, hvem jeg sætter mit kryds ved. Det bliver (sjovt nok) en kandidat fra et parti, som har bæredygtighed højt på dagsordenen. Det er super vigtigt, at kommunalvalget bliver grønt – der er nemlig rigtig meget potentiale i kommunerne i forhold til at tage modige beslutninger og rykke hurtigt på klima- og miljøspørgsmål. Så sæt lige #klimakryds, ikke? Anyway – her er tre måltider, som jeg har spist og fotograferet i løbet af den sidste uges tid:

En morgen spiste jeg kokosyoghurt med appelsin, granatæblekerner og hasselnødder og en croissant. Yoghurten køber jeg i Spidsroden på Nørrebro, den hedder Harvest Moon og er mega lækker. Croissanten var fra en Too Good To Go-pose fra Emmerys – testvinder i Politikens croissanttest og virkelig god.

Til frokost spiste jeg en rest dhal, en salat med rosenkål, hasselnødder og olie/eddike/sennepsdressing, en klementin og nogle chokoladenødder. Ikke værst, vel?

Om aftenen var der mere kål på menuen, denne gang rødkål stegt sammen med grøn peberfrugt, gulerødder, en masse frisk ingefær, sesamfrø og sojasovs på panden og serveret med ris til. Haps! Jeg kan virkelig anbefale at riste sesamfrø på panden, forresten. Det er ligesom med nødder – de smager bare af mere, når de lige bliver ristet lidt på en tør pande.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Croissant, dhal & rødkål blev vist første gang den emma slebsager.

Om jul og gaver

$
0
0

Om præcis en måned er det juleaften. Der er allerede gang i ræset, hvor end man kigger hen: Pyntede gader, hylde efter hylde med chokoladejulemænd, snebolde og brunkager, glimmer og guld, nisser og gran. Jeg glæder mig, og jeg glæder mig ikke.

Julen er nemlig både skøn og svær at holde ud. Det er en måned fuld af kontraster – dejlige dage i godt selskab på den ene side, stressede timer og tårnhøje forventninger på den anden. De sidste par år har jeg meldt mig mere og mere ud af den travle del af julen og mere og mere ind i den rolige. Jeg ønsker mig tid til at tænke over det år, som er gået, og det næste som kommer. Tid til at hænge ud med min familie, mine venner og mig selv. Og så dropper jeg gaverne. Også i år.

For at skyde julemåneden i gang har jeg samlet alle bloggens bedste juleindlæg. Der gemmer sig nemlig mange guldkorn i arkivet – og i kommentarfelterne til de gamle indlæg, ikke mindst.

Om at holde gavefri jul

Sidste år skrev jeg et indlæg i Sustain Dailys julestafet om at holde jul uden gaver. Vi kører samme model i år – ingen gaver, men masser af tid til at spise julemad og chille i sofaen med knas
og portvin!

Video: Verdens bedste julepostej

Samme år delte jeg opskriften på min yndlingsjulepostej. Når jeg ser den lille film, får jeg vildt meget lyst til at lave flere videoer – indtil videre kan I se resten her: De lækreste daddelkugler • Min opskrift på morgenboller.

En juleliste

Tilbage i 2015 delte jeg en juleliste med for eksempel mit mærkeligste juleminde, årets julemenu og min yndlingsjulesang.

Nissens bedste bæredygtige tricks

Året inden – i 2014, tænk engang hvordan bloggen er et arkiv over mit liv efterhånden! – delte jeg mine fire bedste tips til en mere bæredygtig jul. Ellers faktisk er det ikke mine tips, men min oldemors gamle nisses.

Julegaver med en mission

Og helt tilbage i 2012, altså for fem år siden(!), delte jeg en række idéer til julegaver, som har en mission om at gøre verden til et bedre sted. Hvis man ikke kan få familien med på jul uden gaver, kan man jo altid snige lidt bæredygtighed ind under træet.

Glædelig snart-jul! Er der noget særligt juleindhold, I kunne tænke jer at se på bloggen i år?

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Om jul og gaver blev vist første gang den emma slebsager.

Indkøb i november

$
0
0

Endnu en måned er gået. Mine indkøbsnet og min rygsæk (sygt smart, når man også skal slæbe et barn med op ad trapperne!) har været fyldt med indkøb fra Nørrebros supermarkeder, LØS på Vesterbro og Fødevarefællesskabet. Lad os se, hvad der kom med hjem og landende på et fotografi:

► Rosenkål på stok er en af de ting, jeg aldrig havde set, før jeg blev medlem af KBHFF. Den kæmpestore ting er en oversize kålrabi forresten. Og for at være ærlig, så ligger den stadig i mit køleskab og fylder og kigger på mig. Jeg ved ikke helt, hvordan jeg skal angribe den.

► Gæt hvad vi serverede for min familie, da de kom på besøg en aften… Jep, burgere! Jeg lavede bøffer efter en opskrift i Mia Sommers bog ‘Vegansk velvære’, og de blev sindssygt gode. De består primært af champignon og sorte bønner og blev 100% af alle inklusive min bror, som ville have opskriften.

► Jeg har været i LØS igen, for jeg løb tør for dampede hasselnødder. Kom til at købe hasselnødder i mørk chokolade og saltede cashews med hjem også. Sygt lækkert. Peberkagerne (i kæmpe plastikindpakning) købte jeg i Netto. De var økologiske og veganske, og jeg kunne ikke stå for dem. Elsker den svenske slags, hvor der er stødt ingefær i dejen.

► Sidst, men ikke mindst: Dhalingredienser! Med hvidløg, ingefær og røde linser kommer man langt i mit køkken. Faktisk lavede vi dhal til nogle andre end os selv, nemlig et vennepar, som fik en datter for et par uger siden. Jeg havde tre poser frossen dhal med til dem, da jeg kom på barselsbesøg, og det blev varmt modtaget.

I morgen er det december. Jeg fatter det ikke.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Indkøb i november blev vist første gang den emma slebsager.


Pandekager, falafel & rösti

$
0
0

God lørdag morgen! Her er tre måltider fra en dag i denne uge:

Til morgenmad spiste jeg rester fra aftenen inden, hvor vi fik pandekager med æblemos og kanelsukker. Det er ikke mig, som er pandekagemester her i huset. Jeg har den luksus at være den, som spiser dem, ikke den, som bager dem. He. Med morgenmaden klar i køleskabet havde jeg tid til at få lavet en oversigt over december i min bullet journal. Gider I egentlig høre om, hvordan jeg bruger bullet journal-systemet? Det er en måde at samle sin kalender, sine lister og sine spredte noter i én notesbog og helt analogt. Det er min store nørdeinteresse lige nu, jeg sluger youtubevideoer og følger instagrammere i stor stil. Sig til, hvis vi skal snakke om det herinde.

Til frokost spiste jeg en falafel fra min yndlingspusher Durum Bar på Nørrebrogade. De bager selv deres brød og laver falaflerne, når man bestiller dem. Og så er deres hummus god, og de kommer kål og jalapenos og stærk chili i. Lige det ekstra, som gør, at jeg gerne går lidt længere end til den nærmeste falafelbar.

Til aftensmad spiste jeg den her sygt gode mad: Rugbrød med kartoffelrösti og tomat. Rösti er undervurderet og en ting, jeg ofte glemmer. Det er sygt billigt, lækkert, nemt og klimavenligt. De er bare lavet af revne kartofler, fintsnittet løg, salt og peber blandet sammen og stegt i olie. Når de er frisklavede er de sprøde og mumsede, og dagen efter (eller mange dage efter, hvis man fryser dem ned) fungerer de udmærket som pålæg.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Pandekager, falafel & rösti blev vist første gang den emma slebsager.

Efterårsmåltider

$
0
0

December er over os, det er officielt vinter og lige om lidt jul. Hvis der er noget, der karakteriserer det her efterår, så er det, at det er fløjet afsted. Jeg ved ikke, hvor ugerne bliver af? Det her barselsliv er virkelig noget særligt, og jeg må sige, at jeg stornyder det. At kysse en babynakke, gå ture, have grød nok i hovedet til ikke at tænke på andet end næste bleskift og bare være. Men altså – lidt får jeg jo tid til. Lidt Sustain Daily-ting og at fotografere mine måltider, for eksempel. Ikke helt nok til, at jeg kan lave en månedlig opsamling, som jeg plejer, men alligevel. Her er, hvad der landede på tallerkenerne og SD-kortet i mit kamera i løbet af mit livs vildeste efterår:

Om morgenen har jeg langt de fleste dage spist en bolle eller et par skiver ristet brød, før det var lys nok til at fotografere. De dage, hvor jeg har haft god tid (=en sovende baby), har jeg spist grød, smoothies, kokosyoghurt og madder med peanutbutter, marmelade og avokado.

Til frokost har jeg spist rester i stor stil, rugbrødsmadder med peanutbutter eller linsedeller fra fryseren. Der er røget både færdig hummus og færdig gazpacho ned, og så har jeg et par uger været god til at få meal preppet om søndagen, så jeg har haft fx bagt sødkartoffel, hakket grønt og en god dressing på lager til hele ugen.

Aftenerne har også stået på nemme løsninger som frysepizza og take away nogle dage. Andre dage har der været lasagne- eller burgerrester fra en familiemiddag, wok med alt godt fra fødevarefællesskabet eller den gode gamle pasta med tomatsovs.

I aften skal jeg spise hos mine forældre, fordi min far har fødselsdag. Hvad skal du have?

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Efterårsmåltider blev vist første gang den emma slebsager.

Min bullet journal

$
0
0

Min bullet journal – en hvid notesbog fra Leuchturm med prikker i stedet for linjer eller tern.

Jeg er kæmpe fan af at have min kalender analogt. På rigtigt papir. I en bog, man kan slå op i. Jeg er også kæmpe fan af at tage noter i hånden, når jeg er til foredrag eller til møder eller brainstormer med redaktionen på Sustain Daily. Og så kan jeg lide lister, overblik og at skrive mine tanker ned.

Med andre ord er bullet journal-konceptet lige noget for mig! Jeg har brugt det i et halvt års tid nu og tænkte, at jeg ville dele mine erfaringer med jer. Det bliver et langt indlæg, så her er planen – jeg vil:

  • Give en introduktion til konceptet bullet journal og forklare de grundlæggende tanker bag
  • Vise hvordan jeg selv bruger systemet og dele mine erfaringer med trackere, kalender og lister
  • Svare på de spørgsmål, som I stillede mig på instagram
  • Dele mine bedste inspirationskilder, så du selv kan komme igang

Overblik over uge 50, inden jeg skrev mine aftaler og opgaver ind.

Hvad er en bullet journal?

Helt grundlæggende er en bullet journal en notesbog, som også fungerer som kalender. Forskellen fra en almindelig papirkalender er, at du selv tegner og layouter den. Du kan altså give indholdet lige så meget eller lige så lidt plads, som du har brug for. På den måde er en bullet journal super fleksibel og kan tilpasses dit liv, som det ser ud lige nu.

Det smarte ved bullet journal-systemet er, at du laver en indholdsfortegnelse i starten af notesbogen, så du altid kan finde det, du leder efter. På den måde kan du have fx en ugeoversigt over uge 50 på den ene side, en liste over julegaveidéer på den næste side, spredte noter på den tredje side og en indkøbsliste på den fjerde side uden at det gør noget, at du roder. Når du skal finde noget, slår du bare op i indholdsfortegnelsen og ser, hvor det står.

Der er altså ingen hokus pokus eller krav. En bullet journal er en hvilken som helst notesbog, som har en indholdsfortegnelse, fungerer som kalender og er det sted, du skriver dine noter. Du behøver ikke kunne tegne, skrive mega smukt eller have 26 timer i døgnet for at få glæde af en bullet journal. Hvis du vil se et par gode introduktionsfilm, så anbefaler jeg denne med Ryder Caroll, som har fundet på systemet, eller denne med Wendy, som er rar og rolig.

Overblik over 2018, hvor jeg noterer vigtige datoer langt ude i fremtiden.

Sådan bruger jeg min bullet journal

For mig er min bullet journal smart, fordi den samler alle mine noter på ét sted. Jeg har altid haft både en papirkalender og diverse notesbøger kørende samtidigt, men nu har jeg én bog, som kan det hele. Jeg bruger den primært som kalender og til at få et overblik over mine aftaler og planer på måneds-, uge- og dagsbasis. Groft sagt indeholder min bullet journal disse ting:

Årsoverblik: Et overblik over 2018, som fylder fire sider (se billedet herover). Der kan jeg kan se ugenumre, slå op hvilken ugedag en bestemt dato er, og notere mine planer og vigtige datoer, som ligger langt væk i tid.

Månedsoverblik: I slutningen af hver måned tegner jeg et overblik over den næste måned (se billedet herunder). Her er der bedre plads til at notere aftaler og planer end på årsoverblikket. Når jeg har tegnet en måned, går jeg tilbage til årsoverblikket og ser, om jeg har planer allerede. Dem skriver jeg så ind, og når jeg får nye planer, opdaterer jeg månedskalenderen med dem. Hver dag på månedskalenderen har desuden en lille cirkel, som jeg sætter et flueben i, når jeg har husket at give mini sine d-vitamin-dråber :)

Ugeoverblik: I det daglige bruger jeg mest mine ugeoverblik (se billede nummer to i indlægget). Her skriver jeg mere detaljeret, hvad jeg skal nå hver dag. Det er alt fra ‘køb pasta’ til ‘kaffe med Sissel kl. 14’ eller ‘omplant monstera’ – dagenes to do-lister, altså. Hvis jeg nu ikke var på barsel, og jeg havde flere opgaver hver dag, så ville jeg give mine ugeoverblik flere sider end én. Måske endda give hver dag en hel side. Men lige nu, hvor jeg har ret få planer hver dag, fungerer det godt med en side per uge. Jeg laver typisk ugeoverblikket for den kommende uge om onsdagen eller torsdagen, men det kan man jo gøre, som man har behov for.

Lister og noter: Ind mellem måneder og uger gemmer min bullet journal på en masse forskellige lister og en håndfuld sider med spredte noter. Det fede er, at hvis man har brug for at tage noter til et eller andet, så slår man bare op på en blank side og går i gang – når man skal finde dem igen, kan man se i indholdsfortegnelsen, hvor de er. Og det gør ingenting, at der fx mellem overblikket over uge 49 og 50 gemmer sig en liste med julegaveidéer eller den perfekte opskrift på kombucha. De lister, jeg har, er:

  • Idéer til gaver til andre
  • Bøger jeg har læst
  • Idéer til bloggen og instagram
  • Klimafakta jeg gerne vil huske
  • Indkøbsliste (jeg streger ud, når jeg har købt en ting, og skriver løbende på)
  • Ønskeliste

Man kan selvfølgelig have lige de lister, man vil! Nogle bruger deres bullet journals til at tracke alle mulige ting, fx hvor meget søvn de får om natten, hvor ofte de støvsuger eller hvor meget vand, de drikker i løbet af dagen. Det passer ikke rigtig til mit temperament eller mit liv at tracke en masse ting (bortset fra de der d-dråber), så det lader jeg bare være med.

Overblik over november 2017.

Spørgsmål og svar

I var mega gode til at sende mig spørgsmål på instagram, tak! Svarene kommer her.

Bullet journal-systemet er fascinerende, men det virker uoverskueligt at komme i gang. Hvordan gør man?

Man starter simpelt! Tænk på, hvad du allerede bruger – fx har jeg i flere år brugt en ugekalender, så jeg vidste, at jeg ville få brug for ugeoversigter i min bullet journal. Mit tip er helt klart at starte simpelt og tænke på, at en bullet journal skal være en hjælp i hverdagen. Den er et redskab til at få overblik og samling på tingene, så start med netop dét: At samle de ting, du har spredt ud andre steder, i én bog.

Hvordan undgår man, at ens bullet journal bliver en stressfaktor?

Der er sygt mange youtubevideoer og instagramkonti at få inspiration fra, og nogle af dem er helt crazy dygtige til at tegne, finde på nye lister og trackere og oversigter, skrive smuk kalligrafi og så videre og så videre. Det kan godt virke overvældende. Tænk på at det ikke er en revolution i dit liv, der skal ske, men bare at du bruger et andet notesystem. Hvis du fx ikke har haft behov for at tracke, hvor meget vand du drikker i løbet af dagen, før du startede din bullet journal, så har du måske heller ikke behov for at lave en vandtracker i din bullet journal?

Et andet tip er at starte i en gammel notesbog, som du allerede er i gang med at bruge. Så kan du tjekke det ud et par måneder og se, hvilke opslag du har brug for. Når du ved bedre, hvad du faktisk får brugt og kan lide, kan du så starte en dedikeret bullet journal-notesbog. På den måde får du ikke stress over at skulle gøre en helt ny notesbog perfekt fra starten :)

Bruger du kræfter på at gøre din bullet journal fin?

Ja, lidt. Jeg har en virkelig pæn håndskrift og kan generelt godt lide, at ting er smukke. Men det er mest oversigtssiderne og de lister, jeg ved, at jeg vil vende tilbage til igen og igen, som jeg gør noget ud af. Og som I kan se på billederne, er mine sider ikke de store kunstværker. De sider som bare er tøm-hjernen-noter eller noter fra fx et møde, dem gør jeg ikke noget ekstra ud af.

Et tip hvis man gerne vil have, at siderne skal være pæne, men ikke har de store tegne- eller skriveskills, er at bruge tuscher i fine farver eller klippe ud fra aviser/blade/postkort og dekorere med det. Det har jeg fx gjort på min årsoversigt, hvor jeg har skrevet alle månederne på små stykker af et fint postkort, som jeg har klistret ind.

Hvor meget plads giver du til tilfældige noter?

De får så mange sider, som jeg har brug for. Det smarte er, at man bare slår op og går i gang med at notere på en blank side. Hvis man så senere har brug for mere plads, tager man bare en side mere et andet sted i bogen og tilføjer til indholdsfortegnelsen, hvor den er. Hvis det giver mening?

Hvor meget tid bruger du på din bullet journal?

På en helt almindelig dag bruger jeg nok 5 minutter. Kigger på den om morgenen for at se, hvad jeg har på programmet. Og igen om aftenen for at udfylde, hvad jeg nåede, og måske skrive en opgave på til næste dag eller skrive en aftale ind. De dage, hvor jeg laver en ny uge- eller månedsoversigt eller en ny liste, jeg gerne vil have til at se pæn ud, bruger jeg lidt længere.

Hvad gør du, hvis du fejludfylder noget eller mangler plads i de felter, du har til rådighed en given dag/uge/måned?

Hvis jeg fejludfylder, så streger jeg det bare over. Og hvis der ikke er plads i et felt, så skriver jeg uden for feltet eller ved siden af eller inde i et andet felt og laver en pil :)

Hvilken kuglepen bruger du?

Min sorte yndlingskuglepen er fra MUJI, en gelpen i størrelse 0.38 mm. Jeg køber altid nye patroner til den, når jeg kommer forbi en af deres butikker på mine ferier. Men altså – den har været min yndlingskuglepen altid, og man kan seriøst bruge lige den kuglepen eller tusch eller blyant, man plejer.

Inspiration og idéer

Hvis du synes, at det lyder spændende med sådan en bullet journal, så velkommen i klubben. Jeg er langt fra den eneste, som er faldet for konceptet – faktisk er der 1,3 millioner opslag på instagram på #bulletjournal! Det betyder også, at der er vildt mange seje folk derude, som deler deres gode idéer til indhold og udseende. For at du ikke skal falde helt så dybt ned i det sorte hul af youtubere og instagrammere, som jeg gjorde, har jeg samlet mine favoritter her. Se dem som inspiration – tag det, du kan bruge, og lad endelig resten ligge. En bullet journal er virkelig bare et kalender- og notessystem, og du behøver ikke producere noget, der hverken er smukt eller forståeligt for andre end dig selv.

@amandarachdoodles følger jeg især, fordi hun hver søndag livestreamer, når hun laver sine ugeoversigter. Totalt nørdet og virkelig hyggeligt at se. Hun laver også hver måned en ‘plan with me‘-video på youtube.

@bulletbyjulia laver mega systematiske, stramme og tjekkede opslag. Jeg kommer slet ikke i nærheden af hendes stringens, men nogle af hendes idéer kan man tage og gøre til sine egne.

The Bulletjournalist er den officielle bullet journal-blog. Der ligger nogle rigtig fine show and tell-indlæg, hvor forskellige mennesker viser deres bullet journals frem og fortæller om tankerne bag. Mit favoritinterview er med danske Trine, som på instragram hedder @logthatlife.

Pyh, det var et langt indlæg! Hvis du har læst helt her til, er du måske klar til at begynde din egen bullet journal? Spørg endelig løs i kommentarfeltet, hvis der er noget, som ikke gav mening, eller som jeg glemte at fortælle.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Min bullet journal blev vist første gang den emma slebsager.

Opskrift: Veganske burgerbøffer

$
0
0

Jeg har glædet mig til at dele det her med jer – nemlig opskriften på den bedste veganske burger, jeg nogensinde har lavet. Bøfferne har masser af umamismag, er lavet af simple ingredienser, har en god fast konsistens og hænger godt sammen uden at være “klistrede”, som veggiebøffer ellers kan have tendens til at blive. Og så er de godkendt af hele min familie.

Opskriften er fra Mia Sommers kogebog Vegansk Velvære, som er fuld af hverdagsopskrifter på alt fra dhal til drømmekage. Jeg har fået lov til at dele opskriften med jer af Mia selv – tusind tak for det :) Bøfferne får smag fra champignon og krydderier, konsistens fra bønner og bliver holdt sammen af kogte ris. Her kommer opskriften!

Ingredienser til 8-9 bøffer:

100 g ris (jeg brugte brune)
500 g champignon
1 hakket løg
1 dåse kidneybønner (jeg brugte sorte bønner, jeg selv havde kogt)
1/4 tsk. røget paprika
1-2 tsk. salt
Chili efter smag
75-100 g rasp
Salt og peber
Olie til stegning

Sådan gør du:

Kog risene og lad dem køle ned.

Hak champignonerne fint og hak løget. Steg løg og champignon på panden 10-15 minutter, indtil champignonerne har afgivet deres væde, og den er fordampet. Du behøver ikke tilsætte olie til panden.

Put de stegte champignoner og løg i en skål og tilsæt ris, bønner, røget paprika, salt og peber. Rør det sammen og blend det groft med en stavblender. Put rasp i farsen og rør godt rundt. Smag til med salt, peber og eventuelt chili. Form farsen til 8-9 bøffer og steg dem på panden i olie ved middel varme, indtil de er lysebrune og sprøde.

Haps – velbekomme!

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Opskrift: Veganske burgerbøffer blev vist første gang den emma slebsager.

Smoothie, pizza og en podcast

$
0
0

Godmorgen og glædelig fredag! Jeg skal til Nordhavn og holde et oplæg om bæredygtig jul sammen med Johanne senere. Måske ses vi? Det er i den nye bydel, som jeg aldrig har været i, så det glæder jeg mig til! Ellers går det stille og roligt her, dagene flyder sammen og tiden går langsomt og hurtigt på én gang. Her er tre måltider, jeg spiste i sidste uge:

Til morgenmad lavede jeg den ene dag en smoothie af frossen banan, frosne jordbær og frisk spinat og spiste den sammen med en peanutbutterbolle og en kop te og måske også et par lakridser fra min pakkekalender. Måske. Note to self: Lad være at komme spinat og jordbær i den samme smoothie, det bliver den bare brun af. Teen er i øvrigt fra en anden kalendergave, en pakke med 24 forskellige tebreve. Jeg er nået til nummer 11 indtil videre, har det med at glemme dem. Tror det fordi tebrygning er en totalt indgroet morgenvane for mig – jeg gør det bare uden at tænke over det, og så bliver det som regel med min sædvanlige te.

Til frokost sidste uge spiste jeg pizzarester fra om lørdagen, hvor vi holdt pizzafest med en håndfuld venner. Tricket er at varme den kolde pizza på brødristeren, så bliver den sprød igen. Og ja, jeg tog flere billeder – men det her var altså det bedste. Ikke let at spise pizza og se ud som et normalt menneske imens. Min sweater på det her billede er i øvrigt en favorit. Jeg fandt den i byttecentralen i min gård og har gået helt vildt meget med den.

Om aftenen havde jeg besøg af Ditte og Johanne, mine Sustain Daily-kollegaer, og Susanna Sommer, som er radiojournalist. Vi lavede et indslag til P1 om at spise grønt og være aktivistisk i sine madvaner. Og så spiste vi gulerodssuppe og foccaciabrød ud fra opskrifter, som står i Sustain Yearly, vores papirmagasin. Det er i øvrigt udsolgt nu! Lige i tide til, at vi i januar starter forsalg og crowdfunding til produktion af det næste – jeg glæder mig helt vildt!

Billedet er fra dagen efter, hvor jeg brugte en lille supperest som dip til foccaciabrødet. Og spiste lakrids til. Vi starter og slutter med lakrids i dag :)

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Smoothie, pizza og en podcast blev vist første gang den emma slebsager.

Samba, rösti & chili

$
0
0

Godmorgen derude, så nærmer vi os for alvor julen! Jeg glæder mig til ti dages ferie med alt hvad det indebærer af juleknas, kolde gåture, ekstra hænder til at underholde den lille fyr, sofatid og festligheder. Jeg skyder ballet i gang på fredag, hvor jeg fylder 28 og har inviteret min nærmeste familie til dhalmiddag. Tænk engang, 28 år. Det er ikke så lidt. Men det er ikke dét, det skal handle om nu. Nu skal det handle om tre veganske måltider, som jeg forevigede forleden.

Til morgenmad spiste jeg et par hjemmebagte boller med samba, som er en slags økologisk nutella. Hver gang vi får besøg fra Tyskland, bestiller vi et par glas med. Og så spiser vi dem hurtigere, end jeg bryder mig om at indrømme :)

Til frokost spiste jeg et par madder, som fik mig til at tænke på, om jeg mon er ved at forvandle mig til min far? Rugbrød, stærk sennep, rösti og syltede agurker. Goddaw du gamle! Det var overraskende lækkert, kartofler på brød (også kendt som kulhydrat med kulhydrat på) slår altså aldrig fejl.

Om aftenen spiste jeg chili sin carne, en af mine mest trygge aftensmadsretter. Sådan en skål varm chili med ris til og masser af krydderier i er ren comfort food. Især når den bare serveres med en gaffel og kan tages med i sofaen.

Reklame: Husk rabatkoden ‘EMMA17’ til Dilling Underwear! Den gælder til og med 31.12. og giver 20% i hele deres webshop. Perfekt hvis du mangler en julegave og gerne vil give noget (til dig selv?), som er ansvarligt produceret, holdbart og vintervarmt.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Samba, rösti & chili blev vist første gang den emma slebsager.

Mens vi venter

$
0
0

Glædelig lillejuleaften!

Julen er hjerternes fest ♥ Hvis dit julehjerte banker for bæredygtighed, bevidst forbrug, klimavenlige hverdagsvaner og inspiration til et grønnere liv, så er Sustain Daily Julestafet til dig. Vi viser dig hver dag i december, hvordan du kan tage dine grønne værdier med ind i juletiden.

Dette indlæg er låge nummer 23 i Sustain Daily Julestafet.

Jeg tænker, at der er to muligheder nu: Enten er man færdig med forberedelserne og utålmodig, eller også har man stadig en halv kilometer indkøbsliste, der skal tjekkes af, og føler sig presset op over begge ører. Uanset hvilken juletype, du tilhører, så er dagens låge til dig.

Bliv klogere og modigere

Jeg har nemlig samlet læsestof! Enten til ventetiden i dag og i morgen, hvis du er typen, som har masser af tid nu. Eller til juledagene, hvor du velfortjent kan flade ud på sofaen efter alt det, du nåede at få ordnet i sidste øjeblik! En slags juleversion af mine tre små til weekenden-indlæg, kan man sige. Hvis du er rigtig modig, kan du bruge dem som inspiration til samtaleemner til årets julefrokoster. Under alle omstændigheder skader det ikke at blive lidt klogere, mens du slår mave.

Fødevarestyrelsen laver jævnligt et tjek af pesticidresterne i danske fødevarer. I 2016, som er den seneste rapport, fandt de rester af sprøjtegift på hver fjerde danske konventionelle grøntsag. De rester, de finder, er under grænseværdierne, og det er ikke direkte sundhedsskadeligt at spise grøntsagerne. Men det er helt legitimt at ville undgå rester af sprøjtegift på sin mad, mener Forbrugerrådet. Der er nemlig i stigende grad forskning, der peger på, at pesticiderne kan have betydning for især børns udvikling. Heldigvis er det let nok at vælge pesticiderne fra. Der er nemlig ikke fundet rester af sprøjtegift på økologiske grøntsager.

Hvis man tager pesticidsnakken ud over vores lille lands grænser, får man øje på helt andre problematikker. Læs denne beretning fra to familier i Ecuador, hvor de dyrker konventionelle bananer, hvis du tør. Det er barske sager.

De fleste er klar over, at kød har et meget højt CO2-aftryk i forhold til andre fødevarer. Den landbrugsjord, vi bruger til at dyrke foder til dyr, står desuden for 60% af tabet af biodiversitet globalt. Derfor giver det mening at spise grønt eller i hvert fald skære ned på indtaget af døde dyr. Og det ser ud til, at det snart bliver muligt helt uden at skulle undvære kødsmag. Naturli’ lancerer til januar et plantebaseret alternativ til hakkekød, som har fået stor opmærksomhed allerede nu. Måske noget for den slægtning, vi allesammen har, som egentlig gerne ville spise mere grønt, men ikke kan finde på gode alternativer til de retter, hun plejer at lave?

Det er ikke kun for sjov, at jeg går op i madvaner, forbrug og fødevareproduktion. Top tre over de scenarier, som med størst sandsynlighed kan udslette den moderne civilisation, indeholder hele to, som er forbundet med kødproduktion: klimaforandringer og pandemier. Det kan du høre meget mere om i den nyeste podcast fra Third Ear, Enden er nær – din guide til verdens undergang. Pandemier er faktisk en af de ting, som virkelig skræmmer mig. Når vi har kæmpe mængder af samme slags dyr samlet på ét sted – fx kæmpe kyllingeopdræt eller svinebesætninger – så giver vi sygdomme de perfekte betingelser for at mutere og sprede sig. Hvis fugleinfluenza fx muterer, så den kan spredes mellem mennesker og ikke kun fra fugle til mennesker, så er vi totalt på skideren. Siger det bare.

Det var vist ikke verdens mest opløftende juleindlæg. Men hey – det er en af mine værdier at være nysgerrig, kritisk og informeret. Og det kan man sagtens bruge juledagene til at dyrke lidt. Hvis det bliver for meget, er brunkagerne og julefilmene heldigvis aldrig langt væk! Hav en skøn jul allesammen, og tusind tak fordi I læser med, kommenterer og gør bloggen levende ♥

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Mens vi venter blev vist første gang den emma slebsager.


De 10 mest læste indlæg i 2017

$
0
0

2017 er slut, før vi får set os om. Jeg forstår det ikke, men sådan er det vist at blive ældre. Årene føles kortere og kortere, jo flere man har oplevet. Inden vi siger helt farvel til 2017, synes jeg, at det var sjovt at kigge på, hvad I har været gladest for at læse om her på bloggen i år. Et kig til statistikken bag kulisserne. Her er bloggens 10 mest populære indlæg i 2017 – fra det tiende mest læste til det allermest læste.

10: Sommermåltider

Vi starter stille og roligt ud: Det tiende mest læste indlæg er en samling måltider fra juni måned. Måske årets fineste? I hvert fald var de farverige, fulde af smoothies og grøntsager og rigtig sommeragtige. Hold op, hvor jeg glæder mig til at spise sådan igen!

Læs indlægget her: Juni måneds måltider.

9: Bullet journal

På niendepladsen kommer et ret nyt indlæg, nemlig det om min bullet journal. Jeg bruger den som kalender, notesbog og dagbog, og systemet passer mig virkelig godt. Fleksibelt med plads til både kreativitet, sirlige layouts og uorganiserede spontane strøtanker.

Læs indlægget her: Min bullet journal.

8: Inspiration til grøn frokost

Indlæg nummer 8 er mit store indlæg om vegetarisk frokost. Jeg har skrevet meget om at spise vegansk og vegetarisk til frokost, lave grønne madpakker, finde på pålæg uden kød og skære ned på udgifterne til kantinemad. I det her indlæg samlede jeg det hele på ét sted.

Læs det her: Vegetarisk frokostinspiration

7: Indkøb i maj måned

På syvendepladsen kommer mine indkøb fra maj måned. Måske fordi det var den første gang, jeg skrev om den populære kokosyoghurt fra Harvest Moon? Den har jeg i hvert fald senere hen fået virkelig mange spørgsmål til. Jeg køber den stadig glad, når jeg falder oven den hos Spidsroden. Den er lige så god, som den er smuk.

Læs indlægget her: Indkøb i maj.

6: Vegetarsushi og spark i maven

På plads seks ligger et ganske almindeligt “tre ting jeg har spist”-indlæg – og så alligevel ikke. Jeg afslørede nemlig, at det sparkede i min mave. Kombineret med vegetarsushi var det nok til, at indlægget kom med i puljen af de mest populære fra i år.

Læs det her: Smoothie, eksamenslæsning og vegetarsushi.

5: Indkøb i januar

På femtepladsen kommer endnu et indkøbsindlæg – dem er I vilde med! Heldigvis synes jeg også, at de er mega hyggelige at lave. Min indre perfektionist får det skønt af at lægge indkøbene op på rad og række og “pudse radiserne”, som min kæreste kalder det, når han driller mig.

Læs indlægget her: Indkøb i januar ’17.

4: En livsopdatering

Det fjerdemest læste indlæg er det første pip, jeg skrev på bloggen, efter at jeg blev mor. Der havde været en lang pause, fordi jeg gik over tid og var så utålmodig, at jeg ikke kunne overskue at blogge, og så selvfølgelig fordi jeg fik andre ting at se til :)

Læs indlægget her: Livet lige nu.

3: At gøre klar til baby

På tredjepladsen lander indlægget om, hvordan vi gjorde os klar til at blive en ekstra person i lejligheden. Det handlede om at arve, låne, købe brugt og holde hovedet koldt i en tid, hvor alle har en mening om, hvad man har brug for. Måske kunne det være sjovt med et indlæg om, hvad vi rent faktisk fik brug for?

Læs indlægget her: Er I ved at være klar?

2: Derfor er jeg vegetar

Det næstmest læste indlæg handler om, hvorfor jeg er vegetar. Det er der fire rigtig gode grunde til, som jeg beskrev og underbyggede med tal og links til kilder. Det handler om landbrugsareal, CO2, dyrefabrikker og at gøre en forskel kort fortalt.

Læs indlægget her: 4 grunde til, at jeg er vegetar.

1: Indkøb og økonomi

Det mest populære indlæg i 2017 handlede om penge. Simpelthen. Jeg delte mit månedlige madbudget og mine fem bedste tricks til alle, der gerne vil leve økologisk og lækkert på SU eller et lille budget.

Læs indlægget her: Indkøb og økonomi: Så mange penge bruger jeg på mad om måneden.

Det var det! Er der et indlæg, som I husker særligt fra 2017? Eller noget I vil se mere af i 2018? Fyr løs!

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget De 10 mest læste indlæg i 2017 blev vist første gang den emma slebsager.

Året der gik, året der kommer

$
0
0

Blod, sved og tårer. Grin, nyforelskelse og dyb taknemmelighed. Frustration og magtesløshed, boblende lykke. Jeg vil aldrig glemme år 2017. Traditionen tro er her en liste om det år, som snart er slut. Sådan en lavede jeg i 2015 og i 2016, så 2017 skal også have en! Og lad mig bare sige det på forhånd: Der er meget baby.

Gjorde du noget i 2017, du aldrig havde gjort før?

Listen er næsten uendelig. Jeg har været i praktik, set en fisk svømme rundt i min mave på en skærm, udgivet et papirmagasin med Sustain Daily, født et barn, sovet dårligere end nogensinde, pludret mere end nogensinde, taget et mindfulnesskursus, hørt mit barns latter, grædt om kap med en baby af afmagt og frustration, været til gravidyoga, fået en mødregruppe, startet en bullet journal, købt en brugt computer, kaldt min kæreste for far.

Hvilke lande besøgte du?

Tyskland (Hamborg og Berlin), Portugal (Lissabon og Porto), Spanien (nordkysten), Frankrig (Bordeaux og et kort stop i Paris), Sverige. Alt sammen uden at flyve! Og så har jeg været på Rømø, på Fanø, på Bornholm, i Århus og i Tisvilde.

Hvad var din største fremgang i 2016?

I første halvdel af året var det, at vi fik crowdfundet Sustain Yearly og så, hvordan det smukke magasin flyttede ind rundt omkring hos jer, som bakkede op om projektet. Totalt drømmeagtigt. Det var også stort at indspille og udgive første sæson af Sustain Daily Podcast – jeg glæder mig til at komme i gang med den igen. I andet halvår har jeg været på barsel, og det er det vildeste at se ham smile og hygge sig og tænke: Den dreng har det godt.

Bedste køb?

Det må blive en kombination af mine sneakers fra Veja, som efter et hård periode med vabler på lilletåen nu er gået til og helt, helt perfekte – og så barnevognen, vi købte brugt på DBA, som jeg efterhånden har trasket byens gader tynde med. Den er punkteret tre gange, men jeg er vild med den alligevel.

Gjorde noget dig rigtig glad?

At spise tortilla con patatas på en plastikstol i Spanien og bade i Atlanterhavet på en stille strand. At Sustain Yearly blev til virkelighed. At vi fik et sundt og velskabt barn.

Og ked af det?

Aftener hvor han ikke ville stoppe med at græde. At livet var strengt ved mine veninder. At regeringen er blevet mere og mere fremmedfjendsk i sin førte politik og sit sprog.

Hvad ville du ønske, at du havde gjort mere af?

Stolet på min mavefornemmelse.

Og mindre af?

Googlet ting.

Blev du forelsket i år?

Ja, i Otto. Helt nyforelsket og skør.

Årets yndlingsbog?

Jeg har ikke læst nær så meget i år, som jeg plejer. Men jeg elskede Der bor Hollywoodstjerner på vejen af Maria Gerhardt, som jeg “læste” som lydbog, og Bryllupsgæsten af Carson McCullers. Hvad synes I, at jeg skal læse i 2018?

Hvad brugte du dine penge på?

Jeg har været en kæmpe kliché økonomisk set og brugt mine penge på mad, babyting og kaffe på caféer. Måske bliver 2018 året, hvor jeg kaster mig ud i at investere? Jeg har i hvert fald hørt et par podcasts om det på det seneste, og det lyder faktisk ret tilgængeligt. Kan godt lide tanken om, at mine penge gør gavn – derfor har jeg Merkur Andelskasse, og derfor kunne jeg godt finde på at investere i bæredygtige virksomheder. Hvis jeg altså kan finde penge til det. Og orker.

Var der noget, du ønskede dig og fik?

Et smil fra en baby. Solskin da vi havde inviteret 35 gæster til sommerfødselsdag. En muffinpande. Sommerhusdage med den store mave, havet og hyldeblomstsaft.

Hvad lavede du på din fødselsdag i år?

Jeg har fødselsdag to dage inden juleaften, og i år var dagen helt stille og rolig. Jeg fik kage og gaver ved midnat, sov (ekstremt dårligt), gik en tur med barnevognen, fik et par veninder på besøg til kaffe og serverede dhal for mine forældre, min bror og mine svigerforældre.

Er der noget, som kunne have gjort dit år endnu bedre?

Jeg ville ikke have sagt nej til en sympatisk amerikansk præsident, en regering som tog klima og miljø alvorligt eller fred i verden.

Hvem savnede du?

Min oldemor. Hende savner jeg altid, når der sker noget stort i mit liv.

Hvad er dine ønsker for 2018?

Mere alenetid, at udgive Sustain Yearly igen, barnelatter i store doser, og at vi alle sammen prøver at gøre verden til et lidt bedre og mere bæredygtigt sted hver dag.

Rigtig godt nytår og ønsket om alt det bedste i 2018!

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Året der gik, året der kommer blev vist første gang den emma slebsager.

Rugbrød, sammenskud & pesto

$
0
0

God formiddag – med solskin og det hele! Jeg håber, at I alle er kommet godt ind i det nye år. Vi fejrede med firerettersmenu og en håndfuld søde venner, og jeg havde mit voksenlivs mest overskudsagtige første januar. Gik en tur og alt muligt! Hvilken førte til, at jeg opdagede, at der er fyldt med løbere rundt om søerne den 1.1. Say what!? Det må være alle dem, som dels har et nytårsforsæt om at komme i form, dels har været designated drivers til nytårsaften og dels har fået nok af deres familier og trænger til alenetid, blev vi enige om. Ellers giver det jo ingen mening at motionere på den eneste dag om året, hvor alle er slatne.

Her er tre måltider, jeg spiste i sidste uge – lidt hurtigt, lidt rester, lidt flere rester. Det passer meget godt med, hvordan 90% af mine måltider er for tiden.

Til morgenmad hapsede jeg to stykker ristet rugbrød med peanutbutter, en klementin og den sædvanlige kop te. Jeg løber tør for te lige om lidt og glæder mig til at smutte i Tante T i Torvehallerne og købe nye forsyninger. Min favorit, Earl Blue, kommer helt sikkert med hjem. Og måske falder jeg for en forårsagtig te også? Sidst købte jeg en appelsinte til vinteren.

 Til frokost spiste jeg rester fra aftenen inden, hvor jeg havde madklub med et par af mine studieveninder. Vi snakkede om #metoo, at oprette virksomhedskonto, om rosenkål er bedst rå eller tilberedt og at kaste sig ud i nye faglige udfordringer. Den madklub er god, er den!

Om aftenen spiste jeg pasta med Jonathans hjemmelavede pesto, som vi havde til overs fra nytårsaften. Luksus!

I dag skal jeg besøge min veninde helt nyfødte baby for første gang, have halvdelen af min mødregruppe på besøg og måske, hvis jeg får tid til det, tage et par billeder til Sustain Daily. Hvad skal I?

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Rugbrød, sammenskud & pesto blev vist første gang den emma slebsager.

To tips til weekenden

$
0
0

Så blev det fredag, hurra! Det betyder weekend, nytårskur med damerne og muligvis en form for kage. Jeg har skrevet tre små til weekenden-indlæg om fredagen i årevis med skiftende regelmæssighed, og nu kan jeg mærke, at formatet trætter mig. De uger, hvor jeg har haft lyst til at dele to ting med jer, har jeg ledt efter en tredje med lys og lygte. Og de uger, hvor der har været fire spændende nyheder eller vigtige links, har jeg valgt det ene fra. Hvorfor skal der altid være tre? Ladies and gentlemen, nu sætter vi tre små til weekenden fri og kalder konceptet tips til weekenden uden tal på. Hurra! I denne uge har jeg to tips til dig, som vil blive klogere.

Næsten alle verdens lande har underskrevet Paris-aftalen, men det kniber ofte med at følge de store klimaambitioner op med handling. Følg de de store og små skridt, der tages i henholdsvis den rigtige og forkerte retning. Vi sender til din indbakke en gang om ugen

Det første tip er, at Informations klimaredaktion – som består af eviggode Jørgen Steen Nielsen og hans sidekick Jesper Løvenbalk Hansen – har startet et nyhedsbrev. Skriv dig op, hvis du vil vide alt om, hvad der sker på klimafronten i disse dage. Man får en mail spækket med links til både gode og dårlige nyheder fra hele verden én gang om ugen. Totalt fedt, hvis du er træt af at gennemsøge hele internettet for de seneste opdateringer fra den grønne verden.

Billedresultat for klimatestamentet

Det næste tip er en podcast! Jeg er vild med, når der dukker nye podcasts om klima op, og specielt når de er på dansk. Mens du venter på næste sæson af Sustain Daily Podcast (som kommer, det lover vi!), kan du høre Klimatestamentet, hvor Anders Morgenthaler undersøger, om hans grønne valg i hverdagen egentlig giver mening for andet end hans egen samvittighed og mavefornemmelse. Første afsnit udkom i fredags, det andet udkommer i dag – giv det et lyt!

Rigtig god weekend! Jeg tager altid gerne imod links til andre ting, som er nice.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget To tips til weekenden blev vist første gang den emma slebsager.

Yoghurt, mandelsmør & falafel

$
0
0

Jeg sidder og skriver det her indlæg mandag sen eftermiddag. Dagen har budt på efterfødselstræning (overraskende sjovt!) og en tur i REMA efter bleer. Vildt liv. Mens jeg gik tur, tænkte jeg på, hvad “årets ord” skal være i 2018. Indtil videre er jeg kommet frem til ordet trust eller det danske tillid. Det gad jeg godt, at mit år kom til at bære præg af. Der er store ting på programmet: Vi skal udgive Sustain Yearly igen og crowdfunde hele molevitten, jeg skal skrive speciale, Otto skal starte i institution, min kæreste skal overtage barslen, og så vil jeg gerne lære at investere. Alt sammen ting, som kræver en portion tillid. Tillid til mine evner, tillid til andres evner, tillid til at alting flasker sig. Det vil jeg lige tygge på i et par dage, før jeg får det tatoveret på armen. Ej, spøg til side. Men det skal lige smages på, før jeg beslutter mig for, at det er årets ord. Har I valgt et? Eller synes I, at det er helt pjattet?

Nu til maden! Her er tre måltider, jeg har indtaget på det seneste.

Til morgenmad har jeg spist kokosyoghurt med müsli og frugt. Det havde været ekstra luksus med hjemmelavet granola, men så langt er jeg ligesom aldrig kommet. Det er de nemme løsningers tid lige nu.

Til frokost har jeg kigget dybt i fryseren og fundet rugbrød og muffins. Mandelsmør og kakaonibs er min yndlingskombination for tiden.

Til aftensmad forleden spiste jeg en falafel fra min yndlingsfalafelbager, Durum Bar på Nørrebrogade. Deres hjemmebagte brød og friske falafler er altså bedst! Nummer 19 minus dressing plus chili. Haps!

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Yoghurt, mandelsmør & falafel blev vist første gang den emma slebsager.

Viewing all 806 articles
Browse latest View live