Quantcast
Channel: Emmaslebsager
Viewing all 806 articles
Browse latest View live

Mit forbrug i 2018

$
0
0

 Ting og sager – altså forbrug af tøj, dimser, møbler, cykler, kosmetik, elektronik og så videre – er den største post på vores personlige CO2-udledning. 4,5 ton udleder en person i Danmark årligt på materielt forbrug, siger CONCITO. Det er mere, end vi udleder på mad (3 ton) og energi (2,5 ton).

I januar sætter Sustain Daily fokus på at leve nøjsomt. Tænke sig om, før man svinger dankortet, overveje hvad man egentlig har brug for. Jeg har personligt ikke noget særlig stort forbrug, men nogle ting flytter dog alligevel løbende ind hos os. Børneting, erstatninger for ødelagte ting, ting vi får behov for eller falder over og tager med hjem. I 2018 har jeg besluttet at føre en liste over, hvad jeg køber og får af materielle ting. Jeg har lavet listen i min bullet journal, hvor jeg også har min kalender, mine noter og mine andre lister. Der er tre spalter på siden: En til ting, jeg køber nyt. En til ting, jeg køber brugt. Og en til gaver.

Læs også: Min bullet journal.

Jeg startede listen i december for at teste konceptet, inden jeg besluttede mig for at køre det hele året. Så indtil videre er spalten med ting, jeg har fået foræret, suverænt den længste. Jeg har valgt at skrive både mit eget forbrug og Ottos forbrug op, fordi jeg er nysgerrig. Hvad får sådan en lille størrelse egentlig erhvervet sig i løbet af et år? Tøj, legetøj, udstyr – jeg tror, det er mere, end jeg lige forestiller mig. Men hvem ved? Det finder vi ud af!

I januar ser listen indtil videre sådan her ud:

Nyt: Regnslag til klapvognen.

Brugt: Barnesæde til cykel.

Gaver: Strikket vest til Otto. To bøger til mig (gaver fra forlaget).

Regnslaget ville jeg gerne have købt brugt, men vi fandt først ud af, at vi manglede det, da vi skiftede fra lift til klapvogn mellem jul og nytår, hvor det regnede virkelig meget. Så det kunne ikke vente, til vi fandt et på DBA. Sådan kan det gå! Jeg glæder mig til at se, hvordan listen ser ud, når året er omme. Den er lavet af ren nysgerrighed. Hvilke ting flytter ind i løbet af et år – og hvordan?

Hvis I er friske, så snup endelig idéen og vær med!

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Mit forbrug i 2018 blev vist første gang den emma slebsager.


Sustain Yearly – nu er det nu

$
0
0

Nu kører vi! Forsalget af Sustain Yearly er i gang på kickstarter ⚡

Sustain Yearly er et 140 sider tykt papirmagasin fyldt med inspiration til bæredygtig livsstil. Alt det bedste, vi har udgivet på Sustain Daily i løbet af det sidste år – og meget, meget mere. Interviews. Guides. Tips og tricks. Stof til eftertanke. Jeg er sindssygt stolt af at være med til at skabe det. Og i år gør vi noget, vi ikke turde sidste år: Udkommer på både dansk og engelsk! Hvis altså crowdfundingen når i mål, så vi har råd til at trykke magasinerne hos KLS, det Cradle to Cradle-certificerede trykkeri, vi samarbejder med.

Køb magasinet på Kickstarter her.

Senere i dag serverer vi kolde øl og popcorn for at fejre, at crowdfundingkampagnen er skudt i gang. Alle er velkomne – hvis du kommer, så lov mig at sige hej, selvom vi ikke har mødt hinanden før. Og uanset hvad, så hop lige ind på Kickstarter og tjek magasinet ud, ikke? Det bliver så godt!

Vi ses – nu skal jeg sidde og opdatere Kickstarter i min browser de næste fem uger ;)

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Sustain Yearly – nu er det nu blev vist første gang den emma slebsager.

Indkøb i januar

$
0
0

Så fløj januar også forbi. Første måned af 2018, og jeg er efterhånden blevet helt trænet i at tænke “tillid, Emma, tillid”, når jeg kan mærke, at jeg begynder at bekymre mig eller tvivle på, om jeg gør det rigtige. Det er virkelig et godt ord for mit 2018, kan jeg mærke. Og det giver ekstra meget mening lige nu, hvor vi har gang i at crowdfunde 120.000 kr.(!) til udgivelsen af det næste Sustain Yearly. Men det er ikke det, det skal handle om i dag. Jeg har nemlig stykket et indkøbsindlæg sammen fra januar! Det er så rart at lave de her indlæg, synes jeg. Og når I oven i købet også tager godt imod dem, er det en ren fornøjelse. Lad os se på, hvad der landede i rygsækken, indkøbsnettene og bunden af barnevognen i løbet af den sidste måneds tid.

► Mere af den gode kokosyoghurt fra Harvest Moon, som jeg køber i Spidsroden på Nørrebro, snacks og en banan, som fik lov at repræsentere hele pakken. Nogle gange når jeg nemlig ikke at tage billeder, før det hele er pakket ud af emballagen og lagt i skåle på køkkenbordet.

► Et kilo af de bedste dampede hasselnødder fra Nøddebazaren! Arh! De holder til på samme kontor som Sustain Daily, og derfor fik jeg mulighed for at handle til en god pris, da de holdt januarudsalg. “To pakker hasselnødder, tak” er nok det bedste, jeg længe har sagt til nogen. De smager af slik, og den ene pakke har jeg allerede inhaleret. Teen er fra Tante T i Torvehallerne. En stor pakke af min yndlingste, Earl Blue, og en lille pakke af en mere forårsagtig grøn blomsterte.

►  Har I prøvet plantefarsen fra Løgismose? Jeg synes den var OK. Smart til en dag, hvor man ikke gider blende sin egen fars, men ikke bedre, end at man bare kunne lave den selv til den halve pris.

► Januar var en blandet måned Too Good To Go-mæssigt. Først fik jeg verdenshistoriens mest nærige pose, som indeholdt et baguette, et halvt brød og en fastelavnsbolle. Mega fail, bortset selvfølgelig fra fastelavnsbollen. Gad ikke engang at fotografere det. Men næste gang var bedre! Der fik jeg to fastelavnsboller (den ene spiste jeg, før jeg tog billedet – haps!), et kæmpe rundt brød, et halvt formbrød, et rugbrød og et müslibrød. Luksus! Så er fryseren fuld af brød igen.

► Goddag små Ganefryd-barer! De er helt klart min yndlingssnackbar. Krydderierne, ingefæren og tomaterne købte vi, så vi kunne lave en kæmpe portion dhal og forære den til vores venner, som er blevet forældre. Det falder altid i god jord – så hvis du kender nogen, som er højgravide: Lav mad til dem og frys det ned. Så kan du levere det, når de har født og hellere ville kigge på deres nye baby end at lave mad.

► Har I set, at änglamark har lanceret ristede og saltede cashewnødder? Oh my.

► Sorte bønner på dåse og i tørret tilstand. Dem på dåse købte jeg, fordi jeg lige havde spist en portion trøfler med sorte bønner og gerne ville lave en ny med det samme. De tørrede er lidt mere langsigtede.

► Karry og kakaonibs fra ASA i Torvehallerne. Det er helt klart de bedste krydderier i byen, og hvis man har sine egne glas med, får man 20% rabat.

► Endnu et vegansk produkt, jeg ikke havde prøvet før: Postej fra Hanegal. Ligesom farsen fra Løgismose er den OK, men til den kedelige side. Kan tænke mig, at den kunne blive et børnehit, når vi når til at spise rigtig mad her i huset.

I februar vil jeg lave endnu flere kugler af dadler og sorte bønner til at snacke, tage et smut til Berlin og spise brunch i timevis med søde mennesker, følge crowdfundingen tæt og glæde mig over, at lyset lige så stille vender tilbage.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Indkøb i januar blev vist første gang den emma slebsager.

Daddelkugler med sorte bønner

$
0
0

I løbet af den sidste uge har jeg lavet de her kugler to gange – og spist dem alle sammen selv. Ups, kunne man sige. Eller hurra! De er nemlig mega lækre, fyldt med gode sager og lette at smække sammen, hvis man har en kraftig blender (eller masser af tålmodighed og en fesen blender).

Jeg har fundet opskriften hos Emma Martiny, som aldrig skuffer. I stedet for romessens, som hun bruger i sin opskrift, har jeg bare brugt stærk kaffe. Det bliver de mindre romkugleagtige af, selvfølgelig, men jeg er helt klart større fan af kaffe end af romessens. De kunne også være gode med appelsinsaft i stedet for kaffe, med peanutbutter i stedet for kokosolie, eller med hakkede nødder eller kakaonibs i. Med andre ord: Brug opskriften som en basisopskrift, og slip kreativiteten og indholdet i dine køkkenskabe løs!

Du skal bruge:

En dåse sorte bønner (eller 240 g kogte sorte bønner)
150 g bløde dadler
3 spsk kakao
3 spsk kokosolie
0,5 tsk vaniljepulver
1 spsk stærk kaffe
Et nip salt

Sådan gør du:

Hæld vandet fra bønnerne og tag stenene ud af dadlerne. Kom alle ingredienser i en blender og blend dem, til du har en ensartet masse. Stil massen i køleskabet i en times tid. Tag den ud og form små kugler af den. Jeg får 15-20 kugler ud af en portion, men du kan sagtens lave dem større. Rul dem i kokosmel, hvis du gider. De holder sig fint i køleskabet i nogle dage – hvis du altså glemmer, at de er der.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Daddelkugler med sorte bønner blev vist første gang den emma slebsager.

Bananis, postej & pizza

$
0
0

Hey, her kommer tre måltider! Det er stadig ikke lykkedes mig at fotografere tre fra den samme dag, men herregud. Det er måske heller ikke super inspirerende at se mine rugbrødsmadder med peanutbutter og min dhal fra fryseren hele tiden. Vi kører den sammensatte stil med tre måltider fra tre tidspunkter, hvor jeg havde god tid til at skære frugt ud og gøre det der lille ekstra, som jeg elsker. I den her tid, hvor jeg ikke selv bestemmer slagets gang i løbet af dagen, er det ren luksus at have god tid til et måltid. Så det prøver jeg at give mig selv, når ham den lille fyr sover. Også selv om det nogle gange betyder, at jeg ikke når i bad. Hehe. Prioriteringer.

En morgen ristede jeg brød (fra Emmerys via Too Good To Go) og spiste en peanutbuttermad ved siden af en skål bananis, som jeg toppede med kiwi og blåbær. Frugten var til overs fra et fotoshoot, og selvom friske blåbær er smukke, må jeg konstatere, at man lige så godt kan lade dem være her om vinteren. De smager af ingenting og har et kæmpe CO2-aftryk. Men når de er købt, skal de også spises :)

Har I prøvet postejen fra Hanegal? Den er meget mild i smagen, grænsende til det kedelige, men i en snæver vending er den super fin. Især toppet med tomat og drysset med basilikum. Havde man haft en frisk krydderurt, ville det ikke skade. Jeg spiste et par madder med vindruer, blodappelsin, daddelkugler med sorte bønner og postevand til.

Om aftenen varmede jeg pizza fra fryseren. Mit bedste trick er at riste optøet pizza på brødristeren. Så bliver den sprød igen – og pizza er bare bedst, når den er sprød. Vi er i gang med at spise os igennem indholdet i vores fryser, og da den både gemte på en gorgonzola og en mozzarella (medbragt af gæster fra en af vores pizzafester, gætter jeg på), var det oplagt at lave pizza. Spinaten var også fra fryseren, faktisk. Tre fryserfluer med ét smæk.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Bananis, postej & pizza blev vist første gang den emma slebsager.

Blommekompot, meal prep & curry

$
0
0

Godmorgen og glædelig valentinsdag! Det er ikke noget, vi fejrer, så min dag ser helt almindelig ud. Her til morgen kommer der en gut og kigger på vores utætte altandør. Det er fjerde gang, der kommer en og prøver at fikse den, så forhåbentlig lykkes det nu. Senere har jeg en kaffeaftale med min mor, og i aften går jeg live på Facebook sammen med Johanne. Vi skal tale om, hvordan man bevarer motivationen til at leve bæredygtigt, og hvordan vi har tænkt motivation ind i udformningen af Sustain Yearly. Som i øvrigt er over 50% finansieret nu! Shit jeg håber, at vi når i mål. Her er tre måltider fra de sidste par dage:

En morgen ristede jeg brød (fra Emmerys via Too Good To Go som altid) og smurte det med mandelsmør og blommekompot. Kompotten er vist nogle år gammel, jeg fandt den i anledning af vores fryseroprydning og er ret sikker på, at jeg har kogt den af blommer fra sommerhuset.

Til frokost hele sidste uge spiste jeg ris, belugalinser, bagte gulerødder og rødbeder, dampet broccoli, ristede kerner og peanutbutterdressing. Det lyder som noget, der tager lang tid at lave, ikke? Mit trick var at lave det hele klar om søndagen, stille det i køleskabet i en masse forskellige glas og så bare blande det sammen, når jeg var sulten. Mega smart med sådan en gang meal prep. Gad godt blive bedre til at få det gjort hver søndag. Hvilket leder mig frem til…

… den her curry! Som jeg lavede i søndags og spiste til aftensmad i forgårs. Og til frokost i går. Hurra for at lave mere mad, end man spiser med det samme. Livet på barsel bliver bare bedre, hvis man har god mad i køleskabet og kan have et måltid klart på 2 minutter med én hånd. I hvert fald for sådan nogle som mig, hvor sult og surhed er uløseligt forbundet.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Blommekompot, meal prep & curry blev vist første gang den emma slebsager.

Sustain Yearly – nu er det nu!

$
0
0

Okay. Så er det nu, det gælder. På søndag slutter crowdfundingen af Sustain Yearly, det 148 sider tykke magasin om bæredygtig livsstil, som jeg har kastet al min energi efter sammen med det bedste team fra Sustain Daily.

Der er over 400 personer, som allerede har støttet kampagnen, og det er helt vildt og sindssygt dejligt. Det er bare ikke nok til, at vi er nået i mål. Så i den her uge sover jeg lidt lettere end normalt. Der flakser sommerfugle rundt i min mave, og mine tanker glider hen på magasinet, så snart de får chancen. Sjældent har jeg været med til noget så nervepirrende! Det er også derfor, at der har været lidt stille herinde. Jeg kan simpelthen ikke rigtig koncentrere mig om andet end det magasin.

Hvis du gerne vil have fingrene i et eksemplar af Sustain Yearly, men ikke har købt det endnu, så kan du købe det i forsalg indtil kl. 12 på søndag. Der slutter kampagnen – og hvis vi når 100%, bliver magasinet til virkelighed. Alle som køber magasinet i forsalg kan vælge mellem at modtage det på dansk eller engelsk. Det sender vi en e-mail og spørger om, når kampagnen er slut. Det kan fås både som e-bog og i en Cradle to Cradle-certificeret papirudgave.

Køb Sustain Yearly på Kickstarter her.

Nogen spørgsmål? Så skyd løs i kommentarfeltet. Hvis du allerede har købt, så får du lige et kæmpe smækkys og en highfive gennem skærmen. Og en opfordring til at dele kampagnen med dit netværk!

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Sustain Yearly – nu er det nu! blev vist første gang den emma slebsager.

Indkøb i februar

$
0
0

Indlægget indeholder reklame for BetterBox.

Så gik februar også. Kan I fatte det? Jeg kan næsten ikke. Men på den anden side virker det faktisk som ret lang tid siden, at det var januar. Og februar er jo en lille kort sag. Og nu er det forår! I hvert fald hvis man spørger sin kalender. Jeg har selvfølgelig brugt en del af måneden på at købe ting og sager til mit køleskab, mine køkkenskabe og min fryser, og dem tænkte jeg at vise jer nu. Der er virkelig mange snacks i denne omgang! Vi kører:

► Det her blev til en wokret til nogle søde venner, vi havde på besøg en lørdag. Wok er bare bedre med bønnespirer, ikke? Det er sådan et produkt, som man i lang tid ikke har kunnet få økologisk – men nu er de begyndt at komme i en økoversion. Jeg er vild med, at man efterhånden kan få alt. Tortillapandekager, chilisovs, peanuts, bønnespirer – det er snart kun på take-away-fronten, at det er besværligt at spise økologisk.

► Too Good To Go skuffede ikke denne måned. To rugbrød i én pose! Tre faktisk, hvis man tælller minirugbrødet med. Det er godt nok fyldt med chokolade, men alligevel.

► Husets mindste beboer er begyndt at spise mos, så vi køber gulerødder, broccoli og kartofler i store mængder for tiden. Hvis I har gode idéer til mad til en fyr på et halvt år, så smid dem endelig i min retning. Indtil videre er han glad for alt, jeg har serveret for ham, men man ved jo aldrig, om kravene pludselig bliver højere…

► Vi tog til Berlin for et par uger siden og kom hjem med virkelig mange glas med pålæg. Sådan ser mine souvenirs typisk ud, hehe. Min yndlingspeanutbutter koster det halve i Tyskland, så den købte jeg en del af. Og så fyldte vi lageret med Samba, som er en slags nutella, og Streich og chokolade.

Reklame for BetterBoxJeg fik lov at teste en BetterBox i denne måned og valgte Kind Box, som er fyldt med både sødt og salt. Luksus at fylde (barsels)snackskuffen gevaldigt op med sådan en kasse, som både er vegansk og økologisk og ankom lige til døren.

► To ting i store mængder: 3 liter(!) olivenolie og et kilo(!) falafler. Olien er fra bedste Colombani, som jeg har sværget til i efterhånden en del år, og falaflerne er de gode fra Nutana i en kæmpepose, som var på tilbud i Kvickly.

► Snack attack! En aften i starten af måneden mødtes vi 12 kvinder hjemme hos mig for at lære, hvordan man investerer. Jeg havde arrangeret aftenen og stod for at købe snacks til alle. Så kom der en frivillig fra Kvindeøkonomien ud og holdt oplæg for os. De får en kæmpe anbefaling herfra, det var super godt og brugbart!

Det var det! Hvis du nu tænker: “Men Emma, hvad skal jeg lave, når der ikke er flere indkøbsbilleder at se på i denne omgang?”, så vil jeg bare indskyde helt kort, at crowdfundingkampagnen for Sustain Yearly stadig kører indtil på søndag. Forudbestil dit eksemplar på Kickstarter, hvis du vil være blandt de første som modtager magasinet. Vi ramte 100% i går, og det er så vildt!

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Indkøb i februar blev vist første gang den emma slebsager.


4,5 år uden fly

$
0
0

Det blev til fire et halvt år uden at spænde sikkerhedsbæltet, mærke suset i maven og et kigge ud over skyerne. Sidst jeg sad i et fly, var jeg på vej hjem fra en forlænget weekend i Paris. 23 år gammel, halvvejs gennem min bacheloruddannelse og med nøglen til min etværelses lejlighed i lommen. Der er sket meget siden da – jeg har for eksempel startet Sustain Daily, renoveret en lejlighed og fået en søn. Og nu er det tid til at bryde flyvestoppet.

Læs også: Min guide til at rejse bæredygtigt

Det er ikke, fordi jeg har skiftet mening om flyrejser. Hvis det stod til mig, kunne mit flyvestop have varet længe endnu. Men nogle gange er der andre ønsker end ens egne, som er vigtigst. Og jeg har ikke lyst til at stå i vejen for, at vi kan være med til at fejre en rund fødselsdag i min kærestes familie. Så nu tager vi altså alle tre med fly tur-retur til Mallorca!

Sådan fungerer livet nogle gange. Man har et overordnet princip, men afviger ind imellem fra det. Jeg tænker på det sådan her: Jeg har ikke fløjet, siden jeg var 23 år. Nu flyver jeg til Mallorca og hjem igen, og så flyver jeg måske først igen, når jeg er 33. Eller endnu senere. Eller før. Ingen ved det – hovedsagen er, at jeg skærer markant ned på antallet af flyveture i mit liv og overvejer hver enkelt af dem nøje. Jeg vælger gerne feriemål ud fra, hvad man kan nå med tog, eller planlægger ferier med en anden tidsramme end de fleste.

Læs også: Postkort fra min interrail

Det handler ikke om aldrig at flyve. At tage på klimavenlig ferie handler om at flyve meget, meget mindre. Helt ligesom en klimavenlig kost handler om at skære ned på kød og mejeriprodukter, men ikke nødvendigvis skære dem 100% væk. Eller ligesom man ikke behøver holde rent købestop for at være en ressourcebevidst forbruger. Jeg er en stærk fortaler for, at man ikke behøver være en ekstremist for at gøre en forskel (sagde hende, som ikke har siddet i et fly siden 2013). De sidste 4,5 år uden fly har en værdi, fordi de har lært mig at rejse på en anden måde, end jeg rejste før. Den har jeg ikke tænkt mig at glemme, selvom flyvestoppet midlertidigt afbrydes.

Og nu til dagens store spørgsmål: Har I erfaringer med offset af CO2-udledning? Jeg vil gerne “købe aflad” for turen på en måde, som giver mening. Men eftersom jeg ikke har fløjet i årevis, har jeg heller ikke sat mig ind i, hvordan man gør det bedst. Måske ved I noget?

Billederne er Warszawa og Sarajevo – to byer, jeg har besøgt på mine togture rundt i verden.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget 4,5 år uden fly blev vist første gang den emma slebsager.

Pandekager, avokado & dhal

$
0
0

Godmorgen og god tirsdag! Jeg skal mødes med mine studieveninder i dag. I aften skal Jonathan og jeg spise middag sammen uden Otto. Det glæder jeg mig helt vildt meget til. Hvis jeg er rigtig heldig, får jeg også lagt sidste hånd på det blogindlæg om CO2-kompensation, som jeg har gang i. Indtil da kan man jo kaste sig over Politikens tema om flyrejser og klima, fx denne artikel. Den har en fin graf, der viser den gennemsnitlige CO2-udledning per passager med forskellige transportmidler.

Her er i hvert fald tre måltider, jeg har spist på det sidste. Det kniber lidt med at få fotograferet for tiden, der er rangler og agurkestænger som skal samles op fra gulvet, mos der skal varmes, gylp der skal tørres af og sange, der skal synges. Men når jeg ser mit snit til det, så arrangerer jeg mine måltider pænt og tager billeder af dem til jer :)

Nogle gange gør jeg mig selv den tjeneste at lave en ordentlig omgang pandekager og fryse dem ned. Sidst jeg gjorde det, lavede jeg tredobbelt portion. Den ene tredjedel spiste jeg med kokosyoghurt, kiwi, kakaonibs og sirup. Totalt luksus. Jeg tager pandekagerne direkte ud af fryseren og tør dem op på brødristeren.

Læs også: Min opskrift på veganske amerikanske pandekager.

Til frokost spiste jeg en dag den her regnbue af et måltid: Ristet rugbrød med pesto, avokado, peberfrugt (som jeg havde købt i Wefood) og chiliflager, og så tomater, æble, agurk og oliven ved siden af. Og et glas vand. Det her måltid kan jeg huske, at jeg spiste på gulvet.

Til aftensmad har jeg i flere dage nydt godt af, at Jonathan lavede en kæmpe portion dhal til et middagsselskab sidste mandag. Det er måske den bedste rest, man kan have stående i køleskabet? Dhal bliver kun bedre af at stå lidt. Så smager krydderierne og ingefæren mere igennem. Det er både lækkert som her, pimpet med koriander og agurk, men kan også sagtens spises uden dikkedarer.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Pandekager, avokado & dhal blev vist første gang den emma slebsager.

To tips til weekenden

$
0
0

Glædelig fredag! Solen skinner ind af vinduerne, mens det sner – det er ikke helt let at blive klog på, hvad vejret har gang i for tiden. Jeg priser mig lykkelig over min varme vinterjakke og mine gode vanter, hver jeg gang svinger ud ad porten med barnevognen. Og mit varme tøj er ikke det eneste, der gør mig glad for tiden. Der popper nemlig konstant seje tiltag op, som vil det samme, som jeg gerne vil: Forandre verden, sikre en mere bæredygtig udvikling, udnytte ressourcerne fornuftigt.

To af dem vil jeg dele med jer i dag. De minder på en måde lidt om hinanden – bortset fra, at de er bygget helt forskelligt op.

Det ene er projektet Grobund, som vil omdanne en tom fabrik i Ebeltoft til et bæredygtigt lokalsamfund med økologisk landbrug, off-grid huse, fælleskøkken, permakultur, koncertsted og alt muligt andet. De skal bare lige samle 8 millioner kroner ind til at købe fabrikken først! Det koster 50.000 kroner at blive andelshaver, så jeg ved godt, at det ikke for alle. Men hvis bare en enkelt af jer, som læser med, er interesseret eller kender én, som kunne være det, så er denne deling det hele værd. Det er sådan nogle projekter her, som kan blive inspiration til omstilling i den helt store skala, tror jeg!

Det næste er projektet Andelsgaarde. Som man kan læse på billedet, vil Andelsgaarde købe små landbrug op og omlægge jorden bæredygtigt. Alle kan være med – det koster 150 kroner om måneden at være andelshaver. Spørger du mig, er det billigt for at forandre verden.

Jeg er kæmpe fan af projekter, som gør det muligt for os som enkeltpersoner at deltage i en større, mere strukturel omstilling. Grobund og Andelsgaarde er årets bedste nyheder i den kategori, synes jeg! Vi skrives ved på søndag om CO2-kompensation – nu skal jeg ind i min netbank og tilmelde mig Andelsgaarde.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget To tips til weekenden blev vist første gang den emma slebsager.

Guide til CO2-kompensation for din flyvetur

$
0
0

At flyve er dårligt for miljøet, punktum. Men hvis du nu alligevel skal ud på en tur, som ikke kan undgås, så er der mulighed for at kompensere for din udledning af drivhusgasser via såkaldt CO2-kompensation eller offset. Altså at købe aflad, kan man sige. Nederst i dette indlæg finder du en gennemgang af tre hjemmesider, hvor det kan gøres.

Billede til artikel om CO2-kompensationFørst vil jeg skrive lidt om regnskabsfælden. Jeg synes nemlig, at det er mega vigtigt, at alle os, som gør en indsats for at nedsætte vores klimaaftryk, benytter os af CO2-kompensation, når vi flyver. Ellers er der risiko for, at vi falder i “regnskabsfælden”, hvor man tænker, at fordi man fx spiser mindre kød, primært køber genbrug eller er god til at spare på strømmen, så må man godt flyve. Men livet er ikke et regnskab. De ting, vi gør for at leve mere bæredygtigt, gør vi jo for at leve mere bæredygtigt – ikke for at kunne skrue op for andre ubæredygtige vaner. Sådan er det i hvert fald for mig. Jeg spiser ikke vegetarisk, så jeg kan forsvare at flyve verden rundt. Jeg gør det for at gøre en forskel. Og når jeg så alligevel flyver, vil jeg gerne prøve at kompensere for det. Altså oven i alt det andet, jeg også gør.

Regnskabsfælden går også den anden vej. Man kan fristes til at tænke, at fordi man flyver en tur, så kan det være lige meget, at man ellers gør en indsats. Men det passer heller ikke. For livet er ikke et regnskab! Og alt det gode, man har gjort allerede, det er jo godt. Det kan ikke udslettes af, hvad man gør efterfølgende.

Så hvis det ikke kan være anderledes, og du skal ud og flyve – så hav åbne øjne imens. Det er ikke godt at flyve, men du gør det alligevel. Den modsætning må vi kunne rumme. I hvert fald kan den i mit tilfælde bruges som motivation til at få kompenseret for min flyveturs udledning af drivhusgasser.

CO2-kompensation til flyveturen

At CO2-kompensere sin flyvetur vil sige, at man giver penge til et projekt, som arbejder på at reducere udledning af drivhusgasser. Hvad det koster at kompensere afhænger af, hvor langt man har fløjet. Det er altså en “forureneren betaler”-model. Projekterne kan fx plante træer, som jo omdanner CO2 fra atmosfæren til ilt, eller opføre vindmøller og lignende, som erstatter energi fra fossile brændstoffer med vedvarende energi.

Jeg er langt fra ekspert i at CO2-kompensere, men så er det jo godt, at der findes andre eksperter! Den grønne tænketank Concito har i rapporten Større trivsel med mindre klimabelastning (som i øvrigt er værd at læse!) lavet fire rettesnore til at finde et godt projekt at støtte. Du kan læse dem på side 72-74 i rapporten, hvis du vil.

Concito anbefaler tre hjemmesider til at CO2-kompensere. Jeg har indtastet min kommende flyvetur til Mallorca i hver af dem for at se, hvordan de udregner beløb og CO2-udledning.

Carbonfund.org

carbonfund.org skal man indtaste sin flyrute og vælge, om man vil inkludere “radioactive forcing” i sin kompensation. Det bliver den lidt dyrere af, men det er sikkert fint, tænker jeg. Der er ikke yderligere valgmuligheder, så det er virkelig enkelt.

Ifølge Carbonfund udleder min flyvetur 1,1 ton CO2 inklusiv radioactive forcing. Prisen for at kompensere den er 11 dollar, altså 67 kroner.

Atmosfair.de

atmosfair.de, som egentlig er tysk, men findes i en engelsk version, kan man oplyse flere ting end hos Carbonfund. De spørger nemlig om, hvilken type fly man flyver med. Det krævede lige en googlesøgning for mig at finde ud af. Hvis man ikke ved det eller ikke kan overskue at finde ud af det, kan man bare lade være at indtaste det. Desuden skelner de mellem de forskellige slags flybilletter, altså business class og economy class, hvilket giver god mening. Man fylder jo meget mere, når man flyver business.

Ifølge Atmosfair udleder min flyvetur 679 kg CO2, og det koster 16 euro at kompensere, altså 120 kroner.

Myclimate.org

myclimate.org indtaster man sin rute og om man flyver business eller economy. Den er altså lidt mere simpel end Atmosfair og lidt mere nuanceret end Carbonfund. Ifølge Myclimate udleder min flyvetur 774 kg CO2, og den koster 18 euro at kompensere, altså 134 kroner.

Blev du klogere? Del meget gerne dine erfaringer med CO2-kompensation, hvis du har nogle! Jeg vil selv benytte Atmosfair. Den er mest nuanceret i sine udregninger, og når Concito anbefaler den, så tør jeg godt stole på den.

 

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Guide til CO2-kompensation for din flyvetur blev vist første gang den emma slebsager.

Indkøb i marts

$
0
0

Sidste dag i marts, og jeg er kun nået op på fem billeder af mine indkøb. Det skyldes, at vi har været afsted på ferie i en uges tid og tømt køleskabet inden da. Og at vi har haft pizzarester i fryseren. Og at det efterhånden er svært at have sådan en opstilling af indkøb for sig selv herhjemme med den fart, Otto har på! Med lad os se på, hvad der landede i indkøbskurven og på mit kamera.

► Gæt hvad vi fik til aftensmad en af dagene? Jeg supplerede med ris, en dåse tomat, løg, hvidløg og en dåse kidneybønner. Haps!

► Ferieindkøb! Ren convenience. Det er første gang, jeg køber de der små smoothies. Jeg havde fået et tip om, at de var gode at have med i flyet og give, når det letter og lander. Det kom vi dog aldrig til. Men så fik han dem på udflugter på ferien i stedet for. Glassene med babymad var også til ferien, og posen med blandet slik købte jeg til mig selv. Jeg skulle nemlig flyve alene med Otto(!), og i sådan en situation er det godt med lave forventninger og masser af slik. Det sker et par gange om året, at jeg blander sådan en pose og glemmer alt om gelatine og økologi.

► Mega god pose fra Too Good To Go! Der var endda et helt brød mere i, som jeg tog med hjem til en veninde, før jeg tog det her billede. De tre helt runde boller med sesam på er vist burgerboller, så jeg må hellere lave verdens bedste veganske burgerbøffer snart!

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Indkøb i marts blev vist første gang den emma slebsager.

Mit forbrug i 2018: Januar til marts

$
0
0

Det er tid til en opdatering om mit forbrug af ting og sager, tænkte jeg. I kan måske huske, at jeg i år har lavet en liste, hvor jeg skriver alle ting og sager på, som jeg får eller køber? Jeg har inddelt listen i tre spalter: Ting jeg køber brugt – ting jeg køber fra ny – ting jeg får i gave. Udover mine egne ting har jeg også tilføjet Ottos. Og eftersom første kvartal (brugte jeg lige dét ord?) nu er gået, er det tid til at tage et kig.

Læs også: Mit forbrug i 2018

Jeg har ikke lavet listen for at forhindre mig selv i at købe ting og sager. Den er lavet for, at jeg kan få et realistisk indblik i, hvad der egentlig flytter ind hos mig i løbet af et år. Fordi jeg er nysgerrig. Så lad os se på mit forbrug de sidste tre måneder!

 Ting jeg har købt fra ny: Denne liste er den korteste. Jeg har købt et regnslag til Ottos klapvogn, otte genopladelige batterier til hans babyalarm, og så fik jeg printet tre fotos i en fotohandler – et til mig, et til Ditte og et til Johanne i anledning af, at Sustain Yearly blev til virkelighed.

Ting jeg har købt brugt: På denne liste er der kun ting til Otto. Lidt bukser og bodies til den størrelse, han har nu, et cykelsæde til når vi kan cykle med ham, og en klapvogn til at tage med på rejse.

Gaver: Otto har fået 13 gaver, og jeg har fået 8. Gavelisten er altså suverænt den længste. Fire af mine gaver er bøger, jeg har fået tilsendt uopfordret fra forlag, men resten af gaverne er fra venner og familie. Et par af dem er arveting – Otto har arvet to bøger, og jeg har arvet min venindes uldundertøj – men ellers er det hele købt fra ny til os. Jeg har givet et par bøger og en legeting, som Otto fik to af, videre.

Så hvad kan man lære af det?

Det som slår mig mest er, hvor lidt jeg har købt til mig selv. Men jeg har selvfølgelig også haft fødselsdag i slutningen af sidste år, lige inden denne liste begyndte, så måske er første kvartal de tre måneder, hvor jeg køber færrest ting og sager på hele året? Vi får se. Jeg har faktisk tilføjet en skjorte til min garderobe, men den har jeg hverken købt eller fået i gave – den er nemlig fra vores byttecentral her i den boligforening, jeg bor i. Hvilken liste skal den mon skrives på?

Har du også en liste over dit forbrug, eller følger du på anden vis med i, hvad der ryger ind i dit hjem af nye ting og sager?

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Mit forbrug i 2018: Januar til marts blev vist første gang den emma slebsager.

Fordybelsesdag og Fredensborg

$
0
0

I løbet af april måned deltager jeg i tre snakke om bæredygtig livsstil. Et oplæg, et interview og en fordybelsesdag. Jeg glæder mig til det hele og stornyder, at jeg igen har mere tid til bloggen og Sustain Daily, efter at Jonathan er gået på barsel. Interviewet kan jeg ikke fortælle mere om endnu, end at det er med Vi Unge og skal foregå på noget så moderne som deres instagram stories. Men de andre ting! Fordybelsesdag! Fredensborg! Dem tænkte jeg, at I måske vil med til. Her er i hvert fald mere info:

For det første har jeg glædet mig til at fortælle, at jeg står for et oplæg til Fordybelsesdag den 27. april! Det er et online event fordelt over 10 timer spækket med inspiration til et grønnere liv. Det er os fra Sustain Daily, som står bag, og sammen med 9 andre mega seje kvinder fylder jeg dagen med viden, konkrete råd, nørdede detaljer og handlekraft. Hvis du køber billet, får du 10 oplæg, som handler om hver deres niche indenfor bæredygtig livsstil. Jeg fortæller om hverdagsvaner, som ændrer verden, og de andre fortæller om alt fra bæredygtige investeringer til genbrugsglæde, frø og minimalisme. Det bliver mega godt, er jeg sikker på. En dag fuld af ny viden!

Jeg skriver mere om mit oplæg inden længe. Men du kan roligt købe billet og begynde at glæde dig allerede nu!

Torsdag den 12. april, altså om en uge i skrivende stund, holder jeg oplæg om Bæredygtig livsstil i hverdagen på Fredensborg Bibliotekerne. De har tema om bæredygtighed, så jeg svinger forbi sammen med Johanne og Camilla og giver vores bedste tip til at leve i tråd med sine grønne værdier. Det koster 50 kroner at deltage, og det bliver mega hyggeligt! Vi tager en stak magasiner med under armen og deler ud af konkrete skridt, du kan tage mod et grønnere liv. Og så bliver der sikkert tid til spørgsmål og snak.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Fordybelsesdag og Fredensborg blev vist første gang den emma slebsager.


Havregrød, dhal & pizzarester

$
0
0

Det er næsten en måned siden, at jeg har delt tre måltider herinde. Det skyldes 100%, at jeg har en kravlebaby nu. Normalt foregik mine fotosessions nemlig på gulvet, og dét er ikke længere muligt, når han er vågen. Så indtil jeg får udtænkt et nyt smart system til at fotografere mine måltider, bliver billederne altså lidt anderledes, end de plejer. Det tænker jeg ikke, at vi lader os stoppe af. Måske er det faktisk meget hyggeligt med et lidt mindre poleret look? Vi kører i hvert fald!

Til morgenmad har jeg spist rigtig meget havregrød i solidaritet med grødbaby. Den her toppede jeg med æble, hjemmelavet granola og sojamælk, mens jeg stjal mig til 10 minutters avistid. Har I forresten set Arlas helt vidunderligt desperate antiplantemælkskampagne? Jeg er vild med, at en virksomhed, som sælger animalske produkter, prøver at fremstille sig selv som dem, der har en objektiv sandhed om, hvad der er sundt.

Min frokost indtog jeg på universitet! Say what. Det er helt hyggeligt at være der, fordi det er så længe siden. Rolige læsesale, kaffe til 5 kroner og chancen for at støde ind i søde studievenner. Jeg havde et glas med ris og dhal med i tasken og spiste det i solen på en bænk, mens jeg holdt pause.

Om aftenen spiste jeg de sidste pizzarester fra fryseren. To stykker med kartoffel og pesto, og to med tomat, spinat og champignon. Og jep, de blev spist i sofaen. Det skal der også være plads til.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Havregrød, dhal & pizzarester blev vist første gang den emma slebsager.

Nytter det noget at være en klimabevidst forbruger?

$
0
0

Jeg har læst nogle virkelig spændende (og halvangstprovokerende) artikler om at være en klimabevidst forbruger på det seneste. De rammer plet på noget, jeg selv går og tumler med, samtidig med at de provokerer mig. Så jeg tænkte, at jeg ville dele dem med jer – både artiklerne og mine tanker – og se, hvad I siger.

Er bæredygtigt forbrug en neoliberal sovepude?

Den første artikel hedder slet og ret Conscious consumerism is a lie. Den handler om, at vi ikke kan redde verden ved at købe bæredygtigt producerede varer. I stedet skal vi lave frivilligt arbejde, donere penge til klimaprojekter og øge vores politiske bevidsthed og engagement, siger artiklen. Det er en løgn at tro, at vi kan redde verden ved at sortere vores affald og vælge svanemærkede rengøringsmidler. Small steps taken by thoughtful consumers will not change the world. Det er altså spild af energi at gå rundt og lede efter de helt rigtige bæredygtigt producerede økologiske fairtrade sko. Vi skulle hellere smutte ud og samle skrald på stranden eller blive aktive i byrådet.

Den næste artikel hedder Neoliberalism has conned us into fighting climate change as individuals. Den handler kort fortalt om, at idéen om at ændre sin egen adfærd, sine egne vaner og sit eget forbrug for at gøre en forskel for klimaet er en neoliberal afledningsmanøvre. Ved at få os til at fokusere på os selv, har neoliberalismen fået os til at glemme, at vi kollektivt kan tage magten og ændre systemet. It’s only mass movements that have the power to alter the trajectory of the climate crisis. Vi går altså rundt og piller os i navlen, mens store multinationale selskaber smadrer løs og forurener verdenshavene, lukker CO2 ud i atmosfæren og udpiner landbrugsjorden. Hvilket alt sammen er en del af en stor plan, som skal sætte kollektivet/folket/borgerne ud af spil og lade markedet styre showet, ifølge artiklen.

Magtesløshed og løftede pegefingre

Jeg er egentlig enig med artiklerne – bortset fra, at jeg også er uenig. På den ene side er det jo rigtigt, at man ikke kan shoppe sig ud af en krise. Det er ikke til meget gavn, hvis vi bruger al vores energi på at pille med bittesmå detaljer i vores liv og overveje, hvilket økosengetøj, vi helst vil have. Det er i hvert fald meget energi at bruge på noget, som har en meget lille effekt. Men. Men. Men. På den anden side, så er det altså noget fis at sige. For helt seriøst: Der er brug for alle slags indsatser, når det kommer til klimaet. Og der er brug for optimisme.

Hver gang vi ændrer vaner, så påvirker vi det system, vi er en del af. Og hvis mange af os gør noget, så kan systemet mærke det. Det kan vi jo se med for eksempel økologi – når mange vælger det til, så kommer der også mere af det. Når vi melder os ind i fødevarefællesskaber, køber børnetøj på abonnement eller vælger vegetariske alternativer til hakket kød, så har det en effekt. Ikke direkte, men samlet set. Og den skal man ikke undervurdere.

Måske endnu vigtigere er det, at man bliver glad og får lyst til at gøre mere, når man formår at ændre en vane. Hver gang, man finder en løsning på noget, man har kæmpet med, så får man lyst til at gå i gang med det næste. Det kan jeg se tydeligt hos alle, jeg kender, som går op i klima og bæredygtighed – den ene ting tager den anden, og ingen føler nogensinde, at de er “ankommet” og er færdige. Så når man går ud og siger, at det er ligegyldigt at være en klimabevidst forbruger, hvad opnår man så? I hvert fald ikke mere handlekraft, mere energi til den fælles kamp for klimaet eller mere optimisme. Måske snarere en følelse af skyld og skam. Så kan man sidde dér og føle sig forkert og skamme sig over sin indsats, som åbenbart var udtryk for egoisme.

Alting tæller

Alle skridt i retning af en mere bæredygtig verden er vigtige. Det politiske engagement er vigtigt, det frivillige arbejde er vigtigt, adfærdsændringerne i vores eget liv er vigtige, det er vigtigt at støtte virksomheder, som producerer på bæredygtige måder. Vi er alle sammen en del af et stort system, som vil ændre sig, hvis vi ændrer os. Og af mindre systemer, som ændrer sig hurtigere. Hver gang du ændrer vaner, er der mennesker i dit liv og din nærhed, som opdager det. Måske bliver de inspirerede og interesserede. Måske rykker de sig også lidt, fordi du gør. Og så er det, at hjulet ruller.

At ændre hverdagsvaner og være en klimabevidst forbruger kan ikke stå alene. Men det har i mine øjne ikke en gavnlig effekt at skyde på dem, som arbejder med at ændre deres personlige klimaaftryk. Så bliver klimakampen en intern skyttegravskrig, hvor vi kaster mudder på dem, som ikke har valgt samme taktik som os selv. Og dét fører ikke til forandring!

Det blev et langt indlæg. Hvad tænker I om det hele?

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Nytter det noget at være en klimabevidst forbruger? blev vist første gang den emma slebsager.

Drop kød og red verden

$
0
0

Det er ikke nok at ændre vores forbrug, hvis vi vil redde verden. Men det er helt nødvendigt. Vi kommer ikke udenom at ændre den måde, vi forbruger ressourcer på, hvis vi skal holde den globale opvarmning under 2 grader. Det siger FN’s Klimapanel IPCC, og det giver helt vildt god mening: Der er allerede fuld gang i den globale opvarmning på grund af vores forbrug. Vi bliver hele tiden flere mennesker på kloden, og hvis vi alle sammen bliver ved med at ville have masser af ressourcekrævende produkter og fødevarer, ja, så vokser problemet.

Morgenmad, der kan redde verden.

En af de ting, som virkelig betyder noget for det personlige CO2-aftryk og ressourceforbrug, er kød. Kød er super usmart, fordi det er en ineffektiv måde at spise på. Det skyldes flere ting, blandt andet at kød er spild af energi, spild af plads og super CO2-tungt at producere. Lad os se på det:

Kød er spild af energi

Man kan se kød som en slags mellemmand mellem noget mad og et menneske. Et dyr spiser mad, vokser sig stort og bliver slagtet, hvorefter vi spiser dyrets kød. Den proces giver dejlig bacon og flotte røde bøffer, men er super ineffektiv. Op mod 90% af energien går tabt, når vi fodrer dyr med planter og spiser dyrene, i stedet for at spise planterne direkte. Kød er altså et kæmpe spild af energi. Hvis vi ikke gav maden til dyrene, ville vi have nok til alle mennesker, også når vi bliver 10 milliarder.

Kød er spild af plads

Den mad, som dyrene spiser, skal komme et sted fra. Næsten 80% af al landbrugsjord i verden(!) bruges til at producere dyrefoder og holde dyr. Den plads kunne bruges til alle mulige andre ting (fx at bo på, producere mad til mennesker på eller stille nogle giga solcelleanlæg eller vindmølleparker op på, bare et par idéer!), hvis vi ikke spiste så meget kød.

Frokost, der kan redde verden.

Kød forurener

Den sidste ting, som er usmart ved kød, er, at det forurener. For det første lukker kødproduktion store mængder af drivhusgas ud i atmosfæren, hvilket gør kød og mejeriprodukter til de tungeste fødevarer på CO2-skalaen. Ved at skifte oksekød ud med frilandsgrøntsager kan man spare op mod 93% af CO2-udledningen per kalorie.

For det andet er meget af det foder, som vores produktionsdyr spiser, baseret på soja. Sojaen kommer i stor stil fra Argentina og Brasilien, hvilket er problematisk på to punkter. For det første er der er helt andre regler for brugen af sprøjtemidler end i EU. Det betyder, at markerne sprøjtes med fly, hvilket er sundhedsskadeligt for de mennesker, som bor i nærheden. For det andet fældes regnskov for at få plads til nye marker, hvilket betyder tab af biodiversitet og tab af den CO2-neutraliserende effekt, som regnskoven har.

Kom i gang med at redde verden

Så hvordan gør man, hvis man vil spise mindre kød? Mit bedste råd er at starte med de måltider, hvor man kun skal blive enig med sig selv om menuen. Det kan være madpakken, kantinemaden på arbejdet, når man bestiller fra en menu på en restaurant eller de aftener, hvor man er alene hjemme. Det er der flere fordele ved. Man kan øve sig på at lave lækker vegetarisk mad, uden at det gør så meget, hvis det kikser. Man behøver ikke annoncere noget. Der er ingen spørgsmål om, hvorfor man vælger kødet fra, som man skal håndtere at svare på. Og så slipper man for at diskutere menuen eller skulle overbevise andre om, at det er en god idé at skifte kød ud med linser. Når man er blevet en haj til at spise vegetarisk, får man måske mod på at inddrage andre i beslutningen. Servere sine nye hofretter for veninderne, introducere vegetarisk pålæg i børnenes madpakker eller foreslå en kødfri dag på kontoret. Under alle omstændigheder er man kommet i gang – og dét er første skridt!

Til Fordybelsesdagen den 27. april fortæller jeg mere om kød og fire andre hverdagsvaner, som kan ændre verden. Det bliver dejligt nørdet med tal og analyser i ryggen, og jeg glæder mig helt vildt! Du kan købe billet her, hvis du vil med – de andre 9 oplæg handler om alt fra tøjproduktion til grønne investeringer. 

Aftensmad, der kan redde verden.

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Drop kød og red verden blev vist første gang den emma slebsager.

Boller, rugbrød og lasagne

$
0
0

Boller, rugbrød og pasta. Grundpillerne i min kost, he. Her kommer billeder af tre måltider, jeg har spist på det sidste. Inklusiv rod, diverse bordplader fra mit køkken og fedtede vandglas.

Ristede boller med blåbærsyltetøj og cashewsmør til morgenmad. Jeg åbnede et glas, jeg troede var peanutbutter, og blev positivt overrasket. Hvis I ikke har smagt cashewsmør før, så gør det lige! Måske næste gang I kommer til Tyskland. Det er nemlig mega dyrt her. Kakaonibs gør alt nøddesmør bedre, forresten. De knaser, det er lækkert.

Til frokost smurte jeg rugbrødsmadder med avokado, salat og tomat. Dryssede dem med sesamfrø af samme grund, som jeg dryssede min morgenmad med kakaonibs – drys er godt. Knas er godt. Jeg kom selvfølgelig også salt og peber på, det må man aldrig glemme på avokado.

Om aftenen var vi mega gode og lavede to(!) lasagner. En til at spise med det samme og til frokost dagen efter, og en til at komme i fryseren til fremtidige dovne dage. Tænk at det nu er så lyst til aftensmadstid, at man kan tage gode billeder i naturligt lys. Halleluja!

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Boller, rugbrød og lasagne blev vist første gang den emma slebsager.

Sådan undgår du at få gaver – uden at virke som en utaknemmelig lort

$
0
0

I dag tænkte jeg, at vi skulle snakke lidt om gaver. De kan nemlig være en udfordring, når man forsøger at leve bæredygtigt. For hvad skal man ønske sig, hvis man ikke mangler noget? Kan man tillade sig at sige nej tak? Og hvad gør man, hvis man får noget, man ikke kan bruge?

Personligt prøver jeg at mindske mit forbrug og stoppe med at købe ting, jeg ikke har brug for. Det betyder, at min ønskeliste som regel er utrolig kort og utrolig specifik. Og at jeg egentlig helst selv vil anskaffe mig det, jeg mangler. Både så jeg er sikker på, at jeg bliver glad for det, men også så jeg måske kan finde det brugt. Det er trods alt de færreste gavegivere, som er lige så vilde som mig med at cykle til Valby efter et eller andet fra Den Blå Avis.

Læs også: Sender du mig en ønskeliste?

Derfor har jeg gennem de sidste par år fået skåret virkelig meget ned på mængden af gaver i mit liv. Det lyder måske kedeligt, men jeg oplever det som en lettelse. Her er mine bedste tips til dig, som også gerne vil skrue ned for gaveræset – uden at virke som en utaknemmelig lort.

Start i god tid

Lige nu er det helt rigtige tidspunkt at starte gavesnakken, hvis du gerne vil have færre julegaver. Når først december nærmer sig og folk begynder at bede dig om en ønskeliste, så er det meget sværere at rokke ved deres indstilling. Der er så meget forbundet med gaver, som handler om mere end bare ting: Glæden ved at føle sig generøs, glæden ved taknemmelighed fra modtageren, traditioner, familieregnskaber à la “alle børnebørn skal have det samme”, forventninger, socialt pres og så videre. Hvis man starter i god tid, kan man forsøge at få talt alting igennem, før julen står for døren. Min oplevelse fra min egen familie er, at alle opfatter det som en lettelse, at vi har indført gavefri jul. Men det tog lidt tid, før vi landede på den model.

Det samme gælder fødselsdage. Sig til i god tid, hvis du ikke ønsker dig gaver. Ellers kan det være, at nogen allerede har købt noget, at de bliver skuffede, fordi de har glædet sig til at forære dig noget, eller at det bliver akavet til festen, hvis nogen har gaver med og andre ikke har.

Vær klar og tydelig

Der er en stærk norm, når det kommer til gaver. Jeg har mange gange kækt svaret “ingenting”, når jeg er blevet spurgt, hvad jeg ønskede mig – men det ikke nok. For at få folk til at forstå, at du mener det, skal du være ty-de-lig. Ellers er de nervøse for, at alle andre kommer med gaver, eller at du egentlig gerne vil have en gave, men bare ikke har sagt det. Hvilket ikke er nemt at navigere i. Så vær helt klar, helt utvetydig, helt ærlig.

Her er et par ting, du kan sige:

Jeg glæder mig til at se dig. Jeg bliver ekstra glad, hvis du ikke har en gave med til mig, selvom det lyder underligt.

Jeg ønsker mig, at du ikke tager en gave med. Jeg har alt, jeg skal bruge – jeg vil bare gerne have dejligt selskab.”

Jeg vil helst ikke have gaver. De andre tager heller ikke noget med til mig.”

Præsenter alternativer

Der er nogen, som absolut vil komme med en gave. Og dem skal der også være plads til. Min taktik overfor dem er at præsentere alternativer til materielle ting: restaurantbesøg, teaterbilletter, gavekort til yoga, spiselige ting eller lignende. Det er gaver, som er relativt CO2-venlige, ikke fylder derhjemme og kan skabe mindst lige så meget glæde som en eller anden dims fra Magasin. En anden taktik er at ønske sig ting, man ved, man får brug for. Sokker, ens yndlingsshampoo eller sådan noget. I mit liv er der ret få ting, jeg ikke kan købe brugt – men de få, der er, kan man jo ønske sig i stedet for at købe til sig selv (eller sine børn).

Læs også: Om jul og gaver

Det var det! Sådan undgår du at få gaver. Måske. For gaver er et emne, som kan være rigtig svært i nogen familier. Start snakken, vær tydelig – og hav tålmodighed. Måske er det ikke til din næste fødselsdag, at gavebordet helt kan afskaffes. At ændre en norm tager tid, men det kan godt lade sig gøre. Hvordan forholder I jer til gaver?

• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin'

Indlægget Sådan undgår du at få gaver – uden at virke som en utaknemmelig lort blev vist første gang den emma slebsager.

Viewing all 806 articles
Browse latest View live