At flyve er dårligt for miljøet, punktum. Men hvis du nu alligevel skal ud på en tur, som ikke kan undgås, så er der mulighed for at kompensere for din udledning af drivhusgasser via såkaldt CO2-kompensation eller
offset. Altså at købe aflad, kan man sige. Nederst i dette indlæg finder du en gennemgang af tre hjemmesider, hvor det kan gøres.
Først vil jeg skrive lidt om regnskabsfælden. Jeg synes nemlig, at det er mega vigtigt, at alle os, som gør en indsats for at nedsætte vores klimaaftryk, benytter os af CO2-kompensation, når vi flyver. Ellers er der risiko for, at vi falder i “regnskabsfælden”, hvor man tænker, at fordi man fx spiser mindre kød, primært køber genbrug eller er god til at spare på strømmen, så må man godt flyve. Men livet er ikke et regnskab. De ting, vi gør for at leve mere bæredygtigt, gør vi jo for at leve mere bæredygtigt – ikke for at kunne skrue op for andre ubæredygtige vaner. Sådan er det i hvert fald for mig. Jeg spiser ikke vegetarisk, så jeg kan forsvare at flyve verden rundt. Jeg gør det for at gøre en forskel. Og når jeg så alligevel flyver, vil jeg gerne prøve at kompensere for det. Altså oven i alt det andet, jeg også gør.
Regnskabsfælden går også den anden vej. Man kan fristes til at tænke, at fordi man flyver en tur, så kan det være lige meget, at man ellers gør en indsats. Men det passer heller ikke. For livet er ikke et regnskab! Og alt det gode, man har gjort allerede, det er jo godt. Det kan ikke udslettes af, hvad man gør efterfølgende.
Så hvis det ikke kan være anderledes, og du skal ud og flyve – så hav åbne øjne imens. Det er ikke godt at flyve, men du gør det alligevel. Den modsætning må vi kunne rumme. I hvert fald kan den i mit tilfælde bruges som motivation til at få kompenseret for min flyveturs udledning af drivhusgasser.
CO2-kompensation til flyveturen
At CO2-kompensere sin flyvetur vil sige, at man giver penge til et projekt, som arbejder på at reducere udledning af drivhusgasser. Hvad det koster at kompensere afhænger af, hvor langt man har fløjet. Det er altså en “forureneren betaler”-model. Projekterne kan fx plante træer, som jo omdanner CO2 fra atmosfæren til ilt, eller opføre vindmøller og lignende, som erstatter energi fra fossile brændstoffer med vedvarende energi.
Jeg er langt fra ekspert i at CO2-kompensere, men så er det jo godt, at der findes andre eksperter! Den grønne tænketank Concito har i rapporten Større trivsel med mindre klimabelastning (som i øvrigt er værd at læse!) lavet fire rettesnore til at finde et godt projekt at støtte. Du kan læse dem på side 72-74 i rapporten, hvis du vil.
Concito anbefaler tre hjemmesider til at CO2-kompensere. Jeg har indtastet min kommende flyvetur til Mallorca i hver af dem for at se, hvordan de udregner beløb og CO2-udledning.
Carbonfund.org
På carbonfund.org skal man indtaste sin flyrute og vælge, om man vil inkludere “radioactive forcing” i sin kompensation. Det bliver den lidt dyrere af, men det er sikkert fint, tænker jeg. Der er ikke yderligere valgmuligheder, så det er virkelig enkelt.
Ifølge Carbonfund udleder min flyvetur 1,1 ton CO2 inklusiv radioactive forcing. Prisen for at kompensere den er 11 dollar, altså 67 kroner.
Atmosfair.de
På atmosfair.de, som egentlig er tysk, men findes i en engelsk version, kan man oplyse flere ting end hos Carbonfund. De spørger nemlig om, hvilken type fly man flyver med. Det krævede lige en googlesøgning for mig at finde ud af. Hvis man ikke ved det eller ikke kan overskue at finde ud af det, kan man bare lade være at indtaste det. Desuden skelner de mellem de forskellige slags flybilletter, altså business class og economy class, hvilket giver god mening. Man fylder jo meget mere, når man flyver business.
Ifølge Atmosfair udleder min flyvetur 679 kg CO2, og det koster 16 euro at kompensere, altså 120 kroner.
Myclimate.org
På myclimate.org indtaster man sin rute og om man flyver business eller economy. Den er altså lidt mere simpel end Atmosfair og lidt mere nuanceret end Carbonfund. Ifølge Myclimate udleder min flyvetur 774 kg CO2, og den koster 18 euro at kompensere, altså 134 kroner.
Blev du klogere? Del meget gerne dine erfaringer med CO2-kompensation, hvis du har nogle! Jeg vil selv benytte Atmosfair. Den er mest nuanceret i sine udregninger, og når Concito anbefaler den, så tør jeg godt stole på den.
• Husk at du også kan følge med på instagram @emmaslebsager og på bloglovin' •
Indlægget Guide til CO2-kompensation for din flyvetur blev vist første gang den emma slebsager.